– Hva har du på nattbordet?

– Jeg har akkurat lest ferdig «En moderne familie» av Helga Flatland. Jeg har alltid likt det hun skriver, hun har en god stemme. Nå tar hun tak i et aktuelt tema: Den grå skilsmissebølgen. Jeg har lest romanene hennes fra og med debutboken med den fantastiske tittelen «Bli hvis du kan, reis hvis du må».

– Hva skal du lese nå?

– Nå har jeg begynt på «Fire and Fury» av Michael Wolff, om livet i Det hvite hus med Donald Trump. Når det gjelder å forstå mennesker, er det en utfordring å skjønne denne komplekse personen. Jeg får se om jeg får til det i løpet av sommeren. Men jeg er usikker på hvordan boken fenger, så jeg skal nok ta med en reservebok ved siden av.

– Andre ting?

– Jeg har også en lydbok som jeg hører på, «Mi briljante venninne» av Elena Ferrante. Det er praktisk med lydbøker for oss som vil gjøre flere ting på en gang, som å male.

– Å høre lydbøker går langsommere enn lesing, men den tapte tiden tar man igjen i gjøremål man får unna samtidig, med hendene fri?

– Ja, ikke sant. Jeg forbinder både lydbøker og romaner med ferie. Symbolet på ferie er at jeg får lest litt.

– Tror du de norske fastlegene får tid til å lese bøker?

– Jeg håper det. Som jeg nylig sa, er det fastlegene trenger feriefølelse og et avbrekk. De må ha tid til å hente seg inn.

– Blir det noen legeromaner eller populærvitenskapelige bøker om kroppsdeler?

– Å lese om andre verdener og erfaringer er ofte det jeg er ute etter.

– Har du alltid vært en leser?

– Ja, selv om det nok var mer tid før, er det den samme gleden: Det å «forsvinne». Å bare ha lyst til å åpne boken igjen rett etter frokost.

– Hva leste du som ung?

– Jeg husker en serie med ti oppbyggelige bøker for barn. Ellers var det mye Alf Prøysen, som ble lest for meg. Prøysen har jeg fortsatt å lese i voksen alder, og jeg har hans samlede verker. På 70-tallet ble det mye kvinnelitteratur, som Fay Weldon. Ellers leste jeg Sigrid Undsets «Kristin Lavransdatter».

– Nå leses «Kransen», første bind i trilogien, mer eller mindre motvillig i radioprogrammet «Salongen» på NRK?

– Ja, to venninner har tipset meg om det. Jeg husker moren min leste «Kristin Lavransdatter» flere ganger, men jeg har ikke lest den om igjen.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: