– Der har jeg akkurat ryddet. Øverst ligger «Karlson på taket».

– Han er herlig halvpsykopatisk!

– Jeg skjønner foreldrene til Lillebror har en viss bekymring for at sønnen er sammen med ham.

Astrid Lindgrens «Karlson på taket» ligger øverst på nattbordet til Marius Øvrebø-Engemoen.
Astrid Lindgrens «Karlson på taket» ligger øverst på nattbordet til Marius Øvrebø-Engemoen. (Foto: Faksimile: Cappelen Damm)

– Karlson holder frem en stor og en liten karamell, ber Lillebror om å velge. Lillebror sier «du kan velge». Karlson tar den største. Lillebror sier den som velger først skal velge den minste. «Hva ville du tatt?» spør Karlson. «Den lille, så klart.» «Ja, og nå får du jo den lille!»

– Ja, haha. Han har en logikk som kan være umulig å ha innvendinger mot. Noe går over hodet på en femåring, men dette gjør det også morsomt for den voksne å lese boken. Jeg har ellers lastet ned en bok på Kindle som jeg ble tipset om i denne spalten, faktisk.

– Oi, litt prestasjonsangst her nå.

– Det er «The Brief, Wondrous Life of Oscar Wao» av Junot Diaz. Jeg tror det er en fordel å lese den i ett strekk som man husker hvem som er hvem, men den virker lovende.

– Klarer du å røkte din Kindle eller er den full av bøker du ikke har lest ferdig?

– Jeg har en tendens til å påbegynne ting … Er ikke det et tegn i tiden?

– Manglende gjennomføringsevne er tegn i tiden. Men for oss to handler det mest om at vi har slik appetitt på livet!

– Jeg har en annen liggende som jeg skal begynne på, «Life and Death of the New York Dancefloor: 1980 – 83» av Tim Lawrence, som også er professor i musikk. Han har tidligere skrevet «Love Saves the Day» om dj-kulturen i New York på slutten av 1970-tallet. Det blir til at jeg leser en del musikklitteratur, biografier og skildringer av perioder.

– Og med en tidsmaskin ville du reist tilbake til New York rundt 1980?

– Nå var det en utfordrende tid å være i New York, men ja. Mye av den elektroniske musikken vi kjenner i dag startet der og da.

– Tidlig lesing?

– Etter Anne-Cath. Vestly og Astrid Lindgren ble jeg veldig fascinert av «Bakom synger skogene» av Trygve Gulbranssen. Jeg kunne ikke gjengitt handlingsforløpet i dag, det var vel noe traurig, norsk bondeliv.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: