– Nei, der er det ikke så mye. Jeg sovner når jeg legger hodet på puten, men jeg har bøker. Den jeg holder på med nå er Jo Nesbøs «Macbeth».

– Da ligger det i Nattbordets mandat å følge opp med inkvisitoriske spørsmål om du har forhold til originalen.

Jo Nesbøs gjendiktning av William Shakespeares «Macbeth» ligger på nattbordet til Trond Fidje.
Jo Nesbøs gjendiktning av William Shakespeares «Macbeth» ligger på nattbordet til Trond Fidje. (Foto: Aschehoug)

– Jeg har aldri lest originalen. Så her avsløres vel mine lesevaner, det går mest i krim, og i bøker om musikk.

– Har du noen uventede krimtips? Eller forholder du deg mest til de store bautaene?

– Det går nok mye i mainstream. Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Jo Nesbø. Og også Hjorth og Rosenfeldts bøker om en lettere traumatisert svensk kriminalpsykolog. Som barn var jeg oppslukt av klassikere som Alexandre Dumas og Arthur Conan Doyle.

– Det er lite som demonstrerer paretokurvens gyldighet i like stor grad som krimlitteraturen. Noen få trumfer over alle andre. Vinnerne har kanskje hatt flaks, men det er neppe hele forklaringen.

– Jeg setter pris på spenning og action. Men det skal være velskrevet.

– Du nevnte musikk, hva leste du sist og hva lærte du av det?

– Om Neil Young. Og om jeg lærte meg en ting så er det hvor utrolig dedikert han er, enten det gjelder modelljernbanebygging eller utvikling av ny musikkteknologi.

– Har han også jernbane? Nattbordet så en gang bilder av modelljernbanen til Rod Stewart. Det ga faktisk et nytt perspektiv.

– Jeg tror det er noe med artister som gjerne lever på kanten av en normal livsstil, de har en drivkraft under og en veldig dedikasjon. Og det kan arte seg på alle mulige måter, enten det er utvikling av teknologi eller maling.

– Apropos maling. George W. Bush maler nå portretter av soldater som er blitt såret i kriger han selv har beordret dem til. Kunstanmelderen i The New Yorker skrev de var forbausende gode.

– Det får en si. Da er ringen sluttet. Ellers er biografien til Keith Richards en must for alle som vil ha et blikk fra innsiden. Og boken til Don Felder, som ble utstøtt fra The Eagles. Han gir et perspektiv på hva som skjer i et miljø med kanskje litt mange alfahanner til stede samtidig.

– Spiller du selv?

– Jeg har gjort det, men det er som med gamle fotballspillere, nå har jeg det mest i hodet.

– Nattbordet lover å ringe igjen når platen kommer.(Vilkår)

– Vi har ikke gjort noe ulovlig
Anita Krohn Traaseth beklager ansettelsen av Katharina Andresen. – Vi har ikke gjort noe ulovlig, men vi er villige til å endre praksisen. Jeg forstår at det har blitt støy rundt ansettelsen.
04:18
Publisert: