– Vi snakket sammen for åtte år siden. Da gikk det i en salig blanding av Gro Nylanders ammebok og Hitler. Har denne kombinasjonen holdt seg?

– Haha. Jeg har pådratt meg en til som nå er tre og et halvt, men nå er det stadiet der helt forbi.

Den siste til Per Fugelli, «Per dør».
Den siste til Per Fugelli, «Per dør».

– Som Nattbordet har du nå kanskje allerede glemt hvor i butikken bleiene er.

– Ja, å ikke lenger måtte løpe ut i akutt bæsjekrise er en lettelse. Men om ikke jeg leser ammelitteratur lenger er jeg veldig åpen for tips om bøker om barneoppdragelse og skjermer. På den ene siden lærer barna enormt mye med nye hjelpemidler, men på den andre siden …

– Du har kommet til rett sted. Jean Twenges «iGen», der hun skriver om hvordan tenåringsgraviditet sank samtidig med innføringen av bredbånd. Tenåringer møter simpelthen ikke hverandre lenger. En litt mindre teknologipessimistisk tilnærming er danah boyds «It's Complicated», der forfatteren sier foreldre først startet med å holde barna innendørs. Deretter utforsket barn de gjenværende mulighetene for sosialisering, konkurrering og flørting, og teknologien har fulgt etter. Man må jo ikke skylde på barna.

– Men man kan nok skylde litt på dem som jobber med gamifisering og dopaminfremkalling! Jeg hadde samtale med en tolvåring som hadde et interessant forslag til en løsning der man kunne få kontakt med folk som kunne mer enn seg selv, for å kunne lære gjennom mer uformelle rammer enn skolen. Jeg fortalte ham at før løste man dette ved å ringe på hos noen. «Ringe på?» sa han. «Det virker litt rart, vel.» Vi lever i verdens største live-eksperiment. Og nå er det kanskje viktigere enn noen gang å vite hvem man er, når man vokser opp i en tid der algoritmene er tilpasset til hva vi liker.

– Teknologien gjør også at foresatte må velge mellom frislipp eller om de skal være Kim Jong-un og bedrive kontinuerlig overvåkning.
– Det er uutholdelig. Og jeg er også interessert i hvordan empatien utvikles av distansen som skapes. Man ser jo at også voksne sliter med det. Også ledende politikere i mektige land. Dette fascinerer, og skremmer meg veldig. Så jeg har lest en del om det, «Collusion» og «Fear». Jeg leser ellers mye, men lite litteratur. Det går mye i sirkulærøkonomi og klima.

– Hjelp den uopplyste: Hva er sirkeløkonomi.

– Alternativet til bruk- og kastøkonomien. Man kan se for seg produkter der det er lettere å erstatte deler, eller der man har et abonnementssystem på vedlikehold slik at produsenten tjener på å lage ting som varer. Philips i Nederland jobber med en slik løsning for lyspærer. Det er mer bærekraftig, både økonomisk og for miljøet. Og jeg har endelig pløyd meg gjennom boken om Elon Musk, spesiell fyr men fy søren for en drive.

– Hva er på blokken?

– Den siste til Per Fugelli, «Per dør». Det var en modig mann som sto opp for det han trodde på. Og Yuval Hararis «21 Lessons for the 21st Century».

– Vi snakkes om åtte år. Kanskje om litteratur om tenåringer og rusproblematikk.

– Ja, men de er blitt så skikkelige, de unge.

– Sant. Kanskje vi snakker om kunstig intelligens i stedet. Hvis vi får lov.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.