– En del påstartede og uåpnede bøker. Når jeg leser, går det ofte i fag eller i biografier.

– Blir det noen idrettsbiografier?

– Jeg er jo sportsinteressert og har vært aktiv selv. Så jeg har alt fra Zlatan og utover. Den om Northug har jeg ikke lest, men det skal jeg gjøre. Jeg er interessert i de som presterer noe. Men den siste jeg leste var «The Desert Fox» om Rommel, og de jeg har liggende fremme nå er bøkene til Elon Musk og Bruce Springsteen.

– Det er ingen hittil i denne spalten som har oppgitt at de har lyst å være akkurat som Elon Musk.

– Heh, men han er jo en fascinerende type.

– Noe forhold til Bruce Springsteen fra før?

– Ikke utover det vanlige i oppveksten. Men han er imponerende som person, og jeg så nylig en intimkonsert han hadde på Netflix.

– Da han ble intervjuet av New Yorker, sa den middelaldrende journalisten at han var blitt bedt av konen sin om å stille et veldig viktig spørsmål: Hvordan holder Bruce Springsteen seg i form?

– Han ser jo fantastisk ut, bedre nå enn noen gang kanskje. Og han er jo kjent for å gi alt.

– Det var omtrent det han svarte, at det var konsertene som var treningen. Men noe mer må det vel være?

– Jeg tror han spiser bra også. En annen bok jeg holder på med er av Richard H.K. Vietor, som jeg har hatt som foreleser, «How Countries Compete». Den tar for seg hvordan tall og økonomi påvirker forhold mellom land. Den er skrevet for noen år siden, men den er aktuell for å for eksempel forstå forholdet mellom Tyrkia og USA i dag.

– Blir det noen gang romaner på deg?

– Heh, jeg visste du kom til å spørre og har prøvd å tenke hva siste må ha vært. Det var nok «Morgen i Jenin» av Susan Abulhawa for et år siden. Den grep meg veldig, og ga et perspektiv på en konflikt som er der. Det er lurt å prøve å forstå alle sider, enten det er i politikk, næringsliv eller privat. Det gir noe annet enn bare selve nyhetsbildet.

– Hva med lesing i barndom og ungdom?

– Jeg hadde nok en ganske normal tilnærming, der man leste det man fikk beskjed om på skolen og kanskje litt utover det. Det var først da jeg ble eldre og fikk interesse for fag at det ble mer lesing.

– Kan du huske da du bestemte deg for at dette, dette faget vil jeg drive med?

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på å vite mer, og på konflikter og konfliktløsing i alle situasjoner. Jeg hadde utenlandstjeneste på Balkan som ga meg en del erfaring i hvordan mennesker håndterer konflikter og har forskjellige tilnærminger.

– En bok du ikke har lest, beste forsett til tross?

– Hah. Det er nok et tonn av faglitteratur. Mye jeg bare har lest deler av.

– Men etter hvert kan man jo halvparten av hva som står i en bok som omhandler ens eget fagområde allikevel.

– Ja, og noen gang kan man også lese bare for å minne seg selv om det man husket. Etter over 20 år ser man jo også gamle ting i nytt lys, og man ser hva man ikke lenger trenger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.