– «Koser meg på stranda med sigg og snus», synger du i «Sommerkroppen». Hender det at det blir med en bok eller to i strandbagen?

– Det er i hvert fall ikke noe sigg eller snus der, for det har jeg aldri prøvd. Men akkurat nå leser jeg boken «Opp å stå» av Thomas Karlsen, som handler om norsk stand up og historikken dens de siste 20-åra.

– Ser du for deg standup som en mulig karrierevei, nå som fotballkarrieren din er død?

– Det tviler jeg sterkt på, men det hadde vært gøy å prøve. Det virker ekstremt tøft. Jeg har veldig respekt for dem som gjør det.

– Leser du mye?

– Jeg er egentlig veldig lite belest. I hvert fall når det gjelder bøker. Det er en ting jeg nesten er litt flau for å si. Jeg ser jo meg selv som en akademisk oppegående type. Jeg synes ikke skjønnlitteratur er så interessant. Jeg leser mer faktabøker som «Hjernen er stjernen» eller «Kunsten å lese tanker». Sånne ting syns jeg er interessant.

– Du har jo latt deg fyre opp av flere bloggere og deres tekster om kosmetiske inngrep, som ble hele bakteppet for «Sommerkroppen»-låten. Har du noen eksempler på bøker du er blitt tilsvarende affektert av?

– Jeg vil ikke si at bloggtekster har inspirert meg, for det er det siste de har gjort. Jeg leser jo ikke blogger. Ofte er det folk som sender meg overskrifter og utdrag. La meg heller gi deg en bok som har fascinert meg, «Historien om enten Jørn eller Torgeir Bråten» av Bjarte Arneson. Det er en kontrafaktisk roman som utforsker alternative historieløp, med tidsreiser og den slags. Det er en ekstremt morsom bok, med veldig god humor og flere morsomme tankeeksperimenter.

– I «Sommerkroppen» synger du at «de har en klinikk for meg på Majorstua». På Majorstuen har de jo ganske så mange butikker også, for eksempel av typen som selger bøker. Hva var den siste boken du kjøpte?

– Det var et helt sykt overgangsspørsmål.

– Takk for det.

– Jeg tror det var en bok som het «Einstens gåte» av Jeremy Stangroom. Den er full av tankeeksperimenter, matematiske og filosofiske paradokser. Litt lettbente.

Lettbente?

– Ja, det er faktisk det. En fin blanding der.

– Du leser ting litt utenfor bestselgerlistene?

– Det går litt tilbake til dette med skjønnlitteraturen. Jeg er for rastløs til å lese det. Jeg er en av få som faktisk synes at filmen er bedre enn boken. Da er historien unnagjort på et par timer.

– Kan du huske et eksempel?

–Problemet er at jeg ofte ikke har lest bøkene. Eneste jeg husker er Harry Potter, men også der tror jeg at jeg koste meg mest med filmene.

– Du er jo fotballspiller. Bøker om fotball er ikke akkurat mangelvare. Har du noen gode anbefalinger?

– Jeg var i hvert fall fotballspiller. Zlatan-boken og Claus Lundekvams biografi er gode. Boken til Freddy (Dos Santos, tidligere Vålerenga-spiller journ.anm.) har også mange gode historier. En annen er Ingebrigt Steen Jensens «Alltid uansett» om Stabæk, og historien om hvordan de bygget seg opp for å bli en toppklubb rundt 1990.

– Hvis du selv skulle ført fotballkarrieren i bokform, hvordan hadde den blitt?

– Den hadde først og fremst blitt lite solgt. Selv om jeg har noen morsomme historier. Jeg er jo en av de få som fortsatt spilte tredjedivisjon da jeg var noen- og tyve år, og egentlig litt avskrevet som fotballspiller, men som så rykket opp til Eliteserien. Likevel syns jeg fotballbøker bør være forbeholdt dem som er adskillig bedre fotballspillere enn jeg var. (Vilkår)