Hva har du på nattbordet?

– En kombinasjon av bøker jeg har lest, bøker som jeg holder på med og bøker som jeg ennå ikke har begynt på.

– Vi kan begynne med dem du har lest?

– Ja, den første er «Berge» av Jan Kjærstad. Der får du tre historier i en bok, siden det fortelles fra tre ulike synsvinkler. Det handler om dramaet etter et drap, og jeg er veldig nysgjerrig på slutten av historien som ikke sto der. Jeg lurer på om det kommer en bok til?

– Du venter på en løsning?

– Jeg blir aldri helt enig med meg selv når jeg leser bøker med åpen slutt. Man vil ha svaret, men det er også fint å kunne la diskusjonen surre videre. Det er et dilemma. Ellers har jeg akkurat lest ferdig den siste til Marit Eikemo, «Gratis og uforpliktende verdivurdering». Den var gjenkjennelig siden jeg snart skal flytte inn i nytt hus selv. Jeg tror jeg har lest alt av henne. Jeg leser nok mest samtidslitteratur, og synes det er gøy å følge med på de nålevende forfatterne.

– Hvilke bøker venter?

– Jeg fikk en roman av Gunnar Kopperud fra en barndomsvenninne til 50-årsdagen. Han var samfunnsfaglæreren vår på Hadeland og tok oss med til Årdal for å studere industrisamfunnet. Ellers er det fortsatt hyggelig med høytlesning, og til det har vi «Den hemmelige hagen» av Frances H. Burnett. Barna er interessert i den. Det er godt å se at noen historier holder koken.

– Ja, midt i et stort medietilbud. Har du noen flere tips til lokkebiter som kan få barn til å lese?

– Jeg synes skolen har gjort mye, og ellers er det ulike faser i ulike aldre. Sønnen min leser mye fantasy og sluker tjukke bøker. Jeg heller nok mer mot det realistiske.

– Andre leseropplevelser som gjorde inntrykk i unge år?

– «Anne Franks dagbok», som jeg fikk av faren min i en gammel utgave. Den skal barna mine få en gang.

– Hva blir med på overfarten fra nattbord til feriekoffert?

– Jeg spurte vennene mine på Facebook om boktips nylig og fikk over 50 svar. Jeg er livredd for å gå tom for bøker. Å plukke ut én og én bok som skal få bli med, er litt av feriegleden for meg.(Vilkår)