– Det er Zero-konferanse denne uken! Men nok om det. Hva har du på nattbordet?

– Til daglig er det nokså lite originalt, mest norsk samtidslitteratur.

– Nokså lite originalt, du. Det avhenger av hvor mye krim som ligger der.

– Nei, krim synes jeg er veldig, veldig kjedelig. Jeg var lenge medlem av bokklubb, men meldte meg ut da det ble flere og flere krimbøker. Det er en sjanger jeg synes er veldig vanskelig å relatere seg til. Den jeg har liggende fremme nå, men ennå ikke startet på, er Lars Myttings «Søsterklokkene». Jeg likte godt hans to første.

Marius Holm har Lars Myttings «Søsterklokkene» liggende på nattbordet.
Marius Holm har Lars Myttings «Søsterklokkene» liggende på nattbordet.

– Hans første, bensinstasjonsromanen «Hestekrefter», var det ikke mange som fikk med seg?

– Nei! Men jeg syntes den var helt strålende. Jeg er selv oppvokst i en liten bygd med bensinstasjon, og kjente mye igjen. Blant annet ambivalensen mellom by og bygd.

– Men ikke helt ned i et slikt detaljnivå at også tannlegen var gjenkjennelig, får man håpe.

– Nei, men det var mye å kjenne seg igjen i. Ellers er jeg sjelden kjempeaktuell, jeg er for eksempel først nå blitt ferdig med Carl Frode Tillers «Innsirkling»-bøker.

– Men hadde han vunnet Nordisk råds litteraturpris i uken som var ville din lesing vært hyperaktuell.

– Jeg noterte at han var nominert, og tenkte at nå må jeg jammen skaffe meg hans siste. Ellers har jeg akkurat flyttet og pakket alle bøkene i pappesker. Noen av bøkene vekker minner, andre innså jeg at jeg ikke har lest. Så det åpenbarte seg noen skatter, jeg gleder meg til det fysiske nattbordet er på plass.

– Frode Øverli hadde nylig en tegning der noen flyttemenn ruller ut et kjøleskap, men også en fastbundet mann med hockeymaske og tvangstrøye. I hagen sier en kvinne til naboen: «Ja, det er det jeg sier … det er først når du flytter du finner ut hva du egentlig har!»

– Haha. Når du nevner det må jeg innrømme at jeg alltid har en bunke «Rocky» og «Pondus» liggende på nattbordet.

– Men det er jo bare en gradsforskjell mellom «Rocky» og «Min kamp».

– Faktisk er det et helt nummer av Rocky der Karl Ove Knausgård opptrer. De treffer hverandre på «Skavlan», tror jeg. To innadvendte menn med hver sine demoner!

– Ryddeguruen Marie Kondo sier man skal legge alle bøker på gulvet, legge hånden på en etter en og tenke «does it spark joy». Gjorde du dette?

– Nei. Men det forsvant noen kasser med bøker som ikke hadde gitt noe, og som jeg innså jeg aldri kom til å lese. Men jeg liker å ha bokhyller.

– Nattbordet er besatt av dette. Så mange oppgir at de har fått sine største leseopplevelser gjennom ikke-algoritmestyrte valg i andres bokhyller.

– Jeg har det sånn med papiraviser også. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Klokkene hans er fem ganger mer verdt nå enn da han laget de.
Klokkemakeren har laget 250 klokker i karrieren. Nå har han sluttet å ta bestillinger.
03:40
Publisert: