– Der har jeg «The Subtle Art of Not Giving a F*ck» av Mark Manson. Og så «Den store ridedrømmen» av Ane Bjølgerud Hansen og Håvard Tjora.

– Bærer du på en indre hestejente som vil ut?

– Jeg har vært hestejente! Og driver med hest, og barna gjør også det. Boken handler om forfatterne som blant annet reiser og besøker Don Alfonso fra «Det store spranget», boken handler om å lære å kjenne hestene.

Mette Fossum Beyer har «The Subtle Art of Not Giving a F*ck» av Mark Manson på nattbordet.
Mette Fossum Beyer har «The Subtle Art of Not Giving a F*ck» av Mark Manson på nattbordet.

– En venninne har fortalt Nattbordet at alle jenter bør lære seg om hester. For de må venne seg til å omgås store, umælende dyr.

– Haha, det er helt riktig. Man må lære seg å kontrollere det, ta ansvar og bli modig.

– En annen oppga at det med hest virket dyrt. Så så han datterens klassevenninner sitte bakpå mopeden til kvisete tenåringsgutter. Da virket brått riding veldig billig.

– Vi kjøpte hest for to år siden, og så ble det en til. Det er som alle andre hobbyer.

– En riktig klassiker, også for dem som ikke utvikler seg til fullblods hestejenter, er Anna Sewells «Black Beauty» fra 1877.

– Den har jeg lest! Og jeg var med i Penny-klubben og var virkelig inne i det. Når det gjelder boken til Manson, tenkte jeg i utgangspunktet at jeg ikke ville være interessert i en superblogger eller enda en i en serie selvhjelpsbøker man jo har bladd i tidligere. Men den tar for seg interessante ting, om hvordan vi pakker inn barna og beskytter dem mot alt som er vondt og vanskelig av sorg og problemer, selv om disse tingene er en del av livet.

– En skole i New York, for øvrig den som var forgjenger til skolen i filmen og serien «Fame», setter opp «Sound of Music» i disse dager. Men der bestemte skoleledelsen seg for å fjerne hakekorsene på soldatenes uniformer, for ikke å støte noen. Elevene påpekte, ganske riktig, at fortellingen ikke gir mening om man ikke skjønner hvem familien flykter fra.

– Man må lære å stå i konflikter og tro på egne verdier. Barna går inn i en tid der maskiner overtar stadig mer. Da må man kunne stole på hvem man er som menneske. Og ingenting løses av å ikke gjøre noe.

– Sukk. Nesten alt løses av å ta en telefon og få hjelp fra noen andre. Nattbordet vet det, men lever ikke etter det. Hva var første voksenbok for deg?

– Jeg leste «Sagaen om isfolket», men en viktigere leseopplevelse var nok «Hulebjørnens klan».

– Som angivelig ikke er så verst når det gjelder hva forskningen sier om steinalderkulturen, selv om de rent kulturelle fenomenene forfatteren beskriver er umulig å kjenne i detalj.

– Jeg vet! Det var en fantastisk leseopplevelse. Og jeg har alltid likt dramatiserte fortellinger fra historien. Jeg merker det på hva jeg foretrekker på Netflix også, serier som «The Crown» og «Narcos».

– Bok du ikke har klart å fullføre?

– Biografien om Oscar Torp. Den har jeg tatt med meg på ferie etter ferie, men jeg må innse at jeg ikke kommer til å få lest den. Jeg har alltid tenkt på at jeg burde vært bedre på norsk historie. Men du har ikke spurt meg om den beste boken jeg har lest?

– Det gjøres herved!

– «Morgen i Jenin» av Susan Abulhawa. Den er vond, men igjen, i sjangeren der fortellingen har rot i historien.

Meretes utvalgte: Sikringsbordeaux
En perfekt moden og rimelig bordeaux er verdt å sikre seg.
01:11
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.