– Der har jeg Maja Lundes julebok «Snøsøsteren» og «Brødrene Løvehjerte» for barna. Og for egen del tar jeg en ny runde med «Ringenes Herre», faktisk.

– Mange i denne spalten oppgir at de har gledet seg så lenge til å lese «Brødrene Løvehjerte» høyt at de har bommet på alderen, startet for tidlig og påført barna alvorlige traumer. Føler du at du har truffet?

– Det virker slik, men vi har ikke kommet så langt i den. Men det er klart, de første kapitlene er ganske harde, også for voksne. Eller kanskje særlig for voksne.

– Du slutter snart i din jobb ved Statsministerens kontor. Kommer du til å få lest mer?

– Det er i hvert fall ambisjonen!

– Når du leser for egen del, forholder du deg til noen spesifikk sjanger?

– Jeg prøver å være sjangerfri. Jeg ser frem til den nyeste av Lars Mytting. Hans «Svøm med dem som drukner» var helt fantastisk, jeg fikk den anbefalt i en bokhandel og den innfridde og vel så det.

– Hva med hans først roman, «Hestekrefter»?

– Jeg kjenner til «Hel ved», men ikke den!

– Hvordan startet lesingen?

– Det var en flytende overgang fra foreldre som leste barnekrimbøker som Bobseybarna. Jeg leste alt av Jules Verne og Dumas, senere alt mulig av science fiction og fantasy. Jeg likte særlig Arthur C. Clarke og Isaac Asimov.

– Det var en teori en stund om at Osama bin Laden kunne ha vært inspirert av Asimovs «Foundation»-serie. «Al Qaida» kan jo oversettes som «fundamentet».

– Det kjente jeg ikke til! Jeg skulle ha trodd at Frank Herberts serie «Dune» ville vært et mer aktuelt forlegg.

– Med «the Butlerian Jihad», ja! Den utspiller seg i en verden der de har gitt opp datamaskiner, fordi det bare førte til krøll. I stedet finnes det mennesker som kalles «mentats» som kan utføre avanserte regneoppgaver. Men formodentlig ikke erstatte sosiale medier!

– Ha, ja, det kan du si.

– Noen juleønsker?

– Jeg merker at jeg blir kjedeligere og kjedeligere med årene, og blir glad for skjorter og sokker.

– Men er det ikke snarere slik at vi blir mer og mer interessante? Våre preferanser i så mangt er blitt så kvesset at bare vi selv vet hvordan vi kan tilfredsstilles?

– Det var en mer positiv måte å se det på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.