–Det som er i spill nå er to ytterligheter, kan du si. Den ene er Yuval Hararis «21 tanker for det 21. århundre». Den andre er siste bind i Jan Guillous serie «Det store århundre», som jeg har latt meg fascinere av. Så jeg er en stereoleser, kan du si.
– Har du lest Hararis tidligere bøker?
– Nei, dette er den første. Men dette er noe man må jobbe seg gjennom, den er ikke noen pageturner. Jeg leser ellers mye norsk. Jeg har Jan Egeland, Anne Holt og Øystein Wiik som favoritter. Og jeg ble såpass revet med av Jussi Adler Olsens «Washingtondekretet» at jeg gikk videre til en bok skrevet av en tidligere president, Bill Clintons «Presidenten er savnet». Det må jeg si, han er nok god til mange ting, men skulle man kaste terning på ham som krimforfatter …
– Men det skal angivelig være noen morsomme inside-detaljer?
– Og en ganske face-saving fremstilling av familien. For å være ærlig bruker jeg bøker mest som hodeskylling.
– Tidlig lesing? Hadde du noen litterære fyrlykter å seile etter i barndommen?
– Jeg fant frem Bobseybarna fra en mørk krok, for at barnebarna skal kunne glede seg over dem, eventuelt lide seg gjennom. Det var en stor hit i min barndom.
– Men da har du kanskje lest dem på nytt i voksen alder? Dette skjer ellers aldri.
– Jeg synes det for så vidt er anvendelig. Selve perspektivet er jo litt annerledes, en verden uten nettbrett og slike ting.
– En bok du ikke har klart?
– «Sofies verden».
– Hvem var det som presset den på deg?
– Heh. Nei, det var i sosiale lag jeg hørte om den, og tenkte her fikk jeg gjøre en innsats. Men jeg kom vel bare en tredjedel inn i den.
– Kommer vi på en bok der Volvo spiller viktig rolle?
– Ja. «Det store spillet om Volvo», av to svenske journalister. Den handler om de første skrittene mot å selge det man kan kalle «det svenske arvesølvet», og da man splittet opp virksomheten i en «tung» og en «lett» del. Det er et interessant innblikk i næringsliv og ikke minst i næringslivspolitikk. Og etter 20 år som Volvo-sjef kjenner jeg igjen en del av personene og personkarakteristikkene. Men jeg lånte vekk mitt eksemplar til hun som vant «Kvitt eller dobbelt» om Volvo, og fikk den aldri tilbake.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.