– Akkurat nå er det nok mest Kulturmeldingen og en eske hostedrops.
– De hostedropsene kunne Nattbordet trengt.
– Huff, ja, jeg hører det.
– «Host ikke i røret, det kan føles som et knyttneveslag i andre enden», sto det i telefonkatalogene før. Det var herlige tider, da Televerket følte seg kallet til å oppdra befolkningen.
– Haha, jeg husker telefonkatalogene.
– Men er det alltid slik faglig vinkling på ditt nattbord?
– Jeg har lenge vært vant til en karriere som har gått 24/7, og har vel tatt med meg livsstilen selv om jeg har fått annen jobb. Og i tillegg er jeg småbarnsmor, så det har gått mye i Roald Dahl i det siste. Men jeg har noen bøker som ligger under nattbordet.
– Mer til inspirasjon enn til utsondring av dårlig samvittighet, får man håpe.
– En som jeg kikker på innimellom, er «Mestringskoden». Alle snakker om at dette er endringens tidsalder, vet du. Og det er mye som skjer på Creo nå.
– Nattbordet forholder seg til alt slik som ren selvhjelpslitteratur. Og Nattbordet har skrikende behov for å endre seg. Noen hete tips?
– Baksiden på boken sier noe sånt som at 90 prosent av endringer blir ikke gjennomført, samtidig tror 90 prosent at de er bedre på endringer enn andre. Så kanskje man skal starte med selvkritikk.
– Akkurat der har Nattbordet litt å vise til. Så da er vi underveis. Noen romaner?
– Det er mye jeg har lyst til å lese, men nå i det siste har jeg vært veldig dårlig. Jeg elsker å lese på stranden, gjerne en god krimbok som tar deg med til noe helt annet enn du opplever til daglig.
– Men om sommeren blir det ikke så mye lesing, for voksenlivet handler primært om å forhindre drukning!
– Ja, det er en god måte å si det på.
– Gjenspeiler barnebøkene din egen barndom?
– Jeg har kasser på loftet med mine barnebøker som jeg har hentet ned. Jeg er blitt slått av hvordan jeg må endre litt på begreper før jeg setter i gang med å lese dem. Noen ganger er det ekstremt lite politisk korrekt, andre ganger altfor mye. Andre ganger er det begrep som ikke lenger gir noen mening.
– Møllere, for eksempel. De dukker opp i eventyrene hele tiden.
– Ja. Eller «kammerset» i «Mormor og de åtte ungene». Men jeg kan ikke huske Roald Dahl-bøkene, egentlig, som Sebastian nå er veldig interessert i. De handler egentlig ofte om barn som ikke har det noe bra.
– Charlies far jobber med å skru korker på tannpastatuber, og alle besteforeldrene sover i samme seng.
– Nettopp. Så interessen går ikke bare på «hva er egentlig Georgs magiske medisin», men på hvorfor folk er så slemme.
– Kan du huske din første voksenbok?
– Selv om jeg begynte å lese tidlig, ble jeg lenge lest for, også på hytta der vi ikke hadde strøm. «Barna i Nyskogen», «Greven av Monte Cristo». Vi fortsatte med dette lenge. Jeg og faren min leste Richard Herrmanns «Mine gleders by» for hverandre, vi hadde begge London som en spesiell by for oss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.