– Avisene satser på podkast, skriver Dagens Næringsliv, og du lager podkast for Aftenposten. Dette er en gyllen anledning til den mest forfinede av alle journalistiske sjangre, journalister som intervjuer hverandre. Så. Hva har du på nattbordet?

– I mangel av et skikkelig nattbord bruker jeg to utrangerte høyttalere.

– Gjenbruk, du. We endorse this message.

– Akkurat nå leser jeg Terry Pratchetts «The 5th Elephant».

– Representativ lesing for deg?

– Ja, egentlig. Den er mye Pratchett det går i.

– Tømt brønnen snart?

– Jeg tror jeg har lest under halvparten. Serien er helt enorm.

– Hvem var det som fikk deg på kjøret?

– Det var vel en jeg jobbet med da jeg var i 15-16-årsalderen. Da var det en fyr som het Torben som sa at dette måtte sjekkes.

– Hva var det som gjorde at Pratchett fenget slik?

– Han er vanvittig morsom, med et kjempestort og levende univers. Ofte setter han hverdagsproblem inn i en skeiv og fantastisk kontekst, som gjør det morsomt.

– Kan du huske din første voksenbok?

– Ja, det var enten «Hobbiten», hvis den regnes, eller «Beatles».

– Det er et håndfull evige sannheter man virkelig lærer seg hvis man leser denne spalten. Mange av dem handler om Jo Nesbø, men man får også virkelig en forståelse for hvilken betydning «Beatles» har hatt for flere generasjoner nordmenn. Har du noe forslag til hvordan det ble slik?

– Jeg kan prøve … Slik jeg husker det, føltes det så levende. For min del så traff den også fordi jeg var like gammel som Kim og gjengen. Selv om tidsepoken var en annen, kunne man kjenne seg igjen. Jeg var også oppslukt av musikk.

– Nattbordet husker selv følelsen mot slutten av romanen der man innser at fortellingen har gått i en slags løkke, og man ser de samme skikkelsene innenfra som man i begynnelsen av boken så utenfra. «Aha! Så det er dette som er litteratur.»

– Heh. Jeg skrev særemne om Lars Saabye Christensen, jeg er ikke sikker på om jeg skrev noe om akkurat det.

– Noe krim?

– Jeg er av dem som ikke er så glad i det.

– Det er egentlig sjelden de samme i denne spalten som leser krim og science fiction eller fantasy. Det er kanskje et enten/eller?

–Det er godt mulig. Men når det gjelder Pratchett, så har han ofte et krimelement i fortellingene.

–Noen bok du har prøvd å lese, men ikke klart å fullføre?

– Ja. Jo Nesbøs «Flaggermusmannen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.