– Jeg er hjemme nå med syke barn.

– Nattbordet føler selvsagt sympati. Men er også fornøyd når intervjuobjektet har tilgang til det faktiske nattbordet.

– Nattbordet er altfor lite, egentlig. Så jeg har tre stabler med bøker langs veggen på min side av soverommet. Han jeg er gift med hater det.

– Men... bøker er da ikke rot!

– Det tenker jeg også, men han er opptatt av estetikk og slikt. Akkurat nå leser jeg Vigdis Hjorths «Lærerinnens sang». Jeg må si, jeg er veldig fan av Vigdis Hjorth, jeg likte både «Arv og miljø» og Helga Hjorths bok også. Men «Lærerinnens sang» fenger ikke like mye. Og så har jeg Erika Fatlands «Grensen» liggende fremme, den leser jeg i nå og da, nå er jeg kommet til... side 461.

– Hvilket land er du i nå?

– Kasakhstan. Husker du han raringen som bor bak det gjerdet? Jeg har nettopp besøkt ham nå. Og så har jeg nettopp lest «Styr din plog över de dödas ben» av Olga Tokarczuk, kjenner du den?

– Nei! Fortell!

– Den er bare blitt oversatt til svensk. Det er en av de villeste, rareste bøkene jeg kan huske å ha lest. Det er en slags krim som utspiller seg på den tsjekkiske landsbygda. Hovedpersonen er en dame i 60-årene som er opptatt av klima- og miljøspørsmål, men også astrologi. Og en etter en begynner medlemmer av det lokale jaktlaget å dø. Man får med seg masse tsjekkisk mytologi og om den tsjekkiske kirkens syn på jegere. Jeg har også Sara Omars «Dødevaskeren», den har jeg ikke begynt på ennå. Og Maja Lundes «Blå», den leste jeg i sommer men den har jo ikke blitt mindre aktuell med den uken vi har hatt på Østlandet nå.

– Lunde har et fint ord, «værambivalens».

– Heh. Men jeg begynner å få værskrekk av å lese de siste rapportene. Og så har jeg Daniel Mendelsohns «En odyssé», der forfatteren har forelesninger i klassisk litteratur, faren dukker opp på forelesning og de reiser i Oddysevs' fotspor sammen.

– Faren bidrar med uro og rør i klassen, men det er rørende når han gjenkjenner følelsen til Oddysevs som kommer hjem til sin kone etter mange års fravær. De fleste i klassen har jo ikke hatt forhold som strekker seg over mer enn noen måneder.

– Og konas reaksjon: Var det dette jeg lengtet etter? Hvem er denne mannen?
Og så har jeg også bind to av Asbjørnsen og Moe liggende.

– Funker det? Nattbordet har hatt betydelig større suksess med brødrene Grimm, med påfølgende nasjonalidentitsmessig selvransakelse.

– Vi har bare ganske dårlige, forenklede utgaver av Grimm, men Asbjørnsen og Moe funker hos oss. Den som slår an best er nok «Trollene på Hedalsskogen», der trollene bytter på å bruke samme øye. De korte fortellingene med hverdagsmoral, «Kjerringa mot strømmen» og slike fungerer ikke like godt.

– Bok du har prøvd å lese, men ikke fått til?

– «Thinking Fast and Slow». Den er god og jeg elsker prosjektet, men den er blitt skjøvet til bunnen av bunken, stakkars. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.