– Gratulerer med ny jobb!

– Takk! Jeg gleder meg til å starte i november.
– Men hva har du på nattbordet?

– Jeg leser gjerne flere bøker samtidig. Akkurat nå holder jeg på med «Tante Ulrikkes vei», som jeg gjetter at mange andre gjør. Jeg liker både innsikten jeg får og måten den er skrevet på. Det ligger også en Kindle som jeg bruker til fagbøker. I tillegg har jeg en diktsamling på nattbordet, «Ren poesi», som jeg fikk i gave.

– Fikk du den fordi giveren vet du leser mye dikt, eller fordi vedkommende synes du burde lese mer?

Lars Saabye Christensens bok «Beatles» gjorde inntrykk på Hege Yli Melhus Ask.
Lars Saabye Christensens bok «Beatles» gjorde inntrykk på Hege Yli Melhus Ask.

– Mest det siste. Jeg leser lite lyrikk. Ellers bodde jeg i Frankrike i seks år, og prøver å holde fransken ved like. Derfor leser jeg med jevne mellomrom «L'Élègance du hérisson» - Pinnsvinets eleganse – av Muriel Barbery.

– Helene Uri fortalte nylig denne spalte at hun leste krim av Michel Bussi. Primært fordi språket hans var på akkurat riktig nivå. Men med seks års marinering sitter vel språket bra. Det er blitt forsket på at det som kan assosieres til bilder og følelser henger igjen. Det man nipugger på før eksamen glemmer man rett etterpå.

– Jeg husker bilder godt. Skal jeg holde foredrag pleier jeg å lage tegninger av disposisjonen, da husker jeg bedre.

– Er det noe du føler du har gitt avkall på for å få lest?
– Hehe, det er vel heller motsatt. Jeg leser skjønnlitteratur på kvelden For å koble av. For å være ærlig kan det være greit med en avveksling fra Thorbjørn Egner også. Med barn på to og fire blir det mye bestemor skogmus på sengekanten, slik det vel er i mange hjem med foreldre som er født på 1970-tallet.

– Ved gjenlesing er det mye man kan merke seg med Egner. «Nå tar jeg deg, Bestemor!» De kjenner sine ofre ved navn!
– Ja, og selv i vår tid med alt snakk om å være vegetarianer leser vi høyt for barna at noen tar med seg kjøtt til Bamses fødselsdag. Det kjøttet må jo komme fra et sted... Men det spiller ingen rolle for fireåringen nå.

– Nå, nei. Men så oppdages diskrepansen og en verden går i knus! Noen bok du vender tilbake til?

– «Tuesdays with Morrie».

– Kan du huske første voksenbok?
– Jeg har en filletante som foret meg med med bøker. Det var mye Lars Saabye Christensen. «Beatles» gjorde inntrykk, og jeg husker vi leste «Herman». Jeg fikk bøker i posten til bursdag.

– Papirbok og post, dette er peak civilization.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.