– Akkurat nå holder jeg på med «To søstre», men jeg er ikke kommet så langt. Jeg skjønner at jeg ligger to år etter alle andre.
– Det er bedre å lese noe godt enn å halse etter det aller nyeste. Har du lest noe av Åsne Seierstad tidligere?
– Ja, jeg leste «En av oss» tidligere i sommer.
– Leser du mye sakprosa om aktuelle ting?
– Det er det jeg trakter etter. Men som student og leder for KrFU blir det i virkeligheten veldig mye lesing av sakspapirer.
– Hvis du kunne velge helt fritt, hva ville du valgt da?
– Jeg liker å lese for å drømme meg bort. Og jeg leser hele Harry Potter-serien hver jul.
– Respekt til den familie som gir medlemmene anledning til å lese! Men får du snakket med dem overhodet i løpet av ferien?
– Haha, i hvert fall under selve julemiddagen. Det er blitt en tradisjon for meg å lese hele, jeg har vurdert å bryte den, men Harry Potter er blitt jul for meg. Selv om foreldrene mine kommenterer «er det Harry Potter nå igjen».
– En i denne spalten sa at det var rart å tenke på at det har vært en tid da disse bøkene ikke eksisterte. De er jo temmelig arketypiske.
– Jeg liker også at det er en serie, at fortellingen spenner seg over lengre tid. Man får gå inn i en verden, man kan se for seg gatene og Galtvort, man får et forhold til det.
– Middelaldrende lesere som opptrer i denne spalten har det helt likt, men de vil gjerne ha et historisk bakteppe. Jon Michelet, Edvard Hoem, Jan Guillou og Ken Follett er alle gjengangere med sine store, historiske serier.
– Det må gjerne være historiske bøker også! Men helst lette.
– Kan du huske din første voksenbok?
– Jeg husker i hvert fall «Kjærlighet i koleraens tid» av Gabriel García Márquez, for den klarte jeg ikke lese ut. Jeg er en slik som synes man skal lese det man har startet på, og denne gnager på samvittigheten. Det er morsommere å lese bare på gøy.
– Men er det ikke en treningssak? Jo vanskeligere ting man leser, jo morsommere blir det vanskelige. For å være veldig moralistisk.
– Men jeg har lest Bibelen fra begynnelse til slutt!
– Var det noen del som ga særlig stor leseopplevelse?
– Da jeg ble ferdig, var det mye fra Det gamle testamente som ble stående, fortellinger som jeg ikke kjente så godt, Esthers bok for eksempel. Det er vanskelig å trekke frem noe spesielt. Du kan jo lese selv?
– Det har nattbordet gjort. Men det var med ungdommens selvdisiplin og uten tilgang til hjelpemidler, som ærlig talt gjorde noen av partiene helt uforståelige.
– Ja. Det er jo en historisk bok, som gjør at det er enda gøyere å studere og lære om tiden enn å bare lese.
– Har du blinket deg ut noen bøker fremover?
– Jeg gleder meg til den av Knut-Arild. I fjor sommer leste jeg ganske mange politikerbiografier, for meg er det ferskeste gøyest, beskrivelser av situasjoner man husker.
– Leste du den om Per Sandberg som kom for noen år siden, i samarbeid med Roger Pihl? «Mot min vilje», ganske fornøyelig.
– Nei, men det kommer en ny.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.