– Nei huff, er det deg. Ja ja. Fyr løs. Det blir sikkert pinlig.

– Altså: Hva har du på nattbordet?

– En Kindle.

– Gjør du som Nattbordet selv, fyller den opp med bøker du ikke får lest?

– Det føles som en merkantil forpliktelse å lese bøker man har kjøpt, men køen kan bli lang.

– Går det primært i váre skildringer av relasjonelle forhold mellom akademikere eller i grusom lemlesting i blodsutgytelse?

– Kunne man fått begge i samme pakke? Jeg leser kanskje mest bøker som du leste for fem år siden. Nå sist var det «2084», kjenner du den?

– Av Roberto Bolaño? Nei, det var «2666».

Pål Ringholm leser bøker som andre leste for fem år siden, og trekker frem «2084» av Boualem Sansal.
Pål Ringholm leser bøker som andre leste for fem år siden, og trekker frem «2084» av Boualem Sansal.

– Dystopi … Ikke «1984» …

– Å ja! I arabisk kontekst! Der Boualem Sansal ser for seg regionen hvis utviklingen fortsetter i retningen den går i dag.

– Jeg har også nylig lest om det lystige temaet brodermord, i «Den forbudte elven» av Chigozie Obioma.

– Var ikke så verst geografisk spredning her, Ringholm.

– Ja, jeg forsøker å lese bøker som kommer fra utenfor Nord-Norge.

– Kan du huske hvordan lesingen begynte?

– Her avslører jeg vel alderen, men det startet med Hardyguttene og Bobsey-barna.

– Tror du noen leser disse nå?

– Det kan du spørre, altså. Jeg har en datter som akkurat ble ni, og som har lest de første bindene i Harry Potter-serien. Så jeg tok mot til meg og kjøpte en praktutgave av «Hobbiten», jeg tenkte at nå skulle hun virkelig få introduksjon til en klassiker. Men, ja, det kan hende dette ikke er like interessant for andre som for meg, det hun sa om «Hobbiten» var at «selv når det skjer noe, så skjer det ikke noe».

– Men dette er jo en veldig presist formulert observasjon! Nattbordets forsøk på å fôre den oppvoksende slekt med norrøn mytologi og Bibelhistorier har møtt knallhard konkurranse fra sosialrealistiske skildringer fra vår egen tid av interne konflikter mellom skolebarn. Vanskelig å styre, dette her.

– Haha, du er nok mer ambisiøs enn meg.

– Hva var første voksenbok?

– Den jeg husker i farta var «Fange i natt og tåke» av Trygve Bratteli.

– Også der avslører du din generasjon. Dette var en kultbok nettopp for engasjert ungdom født på 1960-tallet. Det kan virke utrolig, men for dagens tredjeklassinger er det litt uklart om det har vært to eller tre verdenskriger.

– Ja. Da jeg vokste opp var annen verdenskrig veldig nær og til stede i familien. I dag er det som å nevne noe fra 1870-tallet.

– Du så finanskrisen komme. Er bøker som «The Big Short» aktuelle for deg?

– Jeg holder på med dette hele dagen, og er ikke så interessert i bøker som handler om ting som jeg selv har sett på nært hold. Men jeg leser gjerne om historie, siden den har en trist tendens til å gjenta seg. Nylig var det «Lords of Finance – The Bankers Who Broke the World». Du vet, det er alltid noen som får skylden for nedturer. Oss i finans hva gjelder den som var, men neste nedtur kan fort bli dedikert ansatte i sentralbanker. Så dette er en obligatorisk bok om gullstandarder og nervesammenbrudd.

– Noen planer for bøker å lese fremover?

– De er litt uklare, men jeg har Simon Sebag Montefiores bok «The Romanovs: 1613-1918». Det var ikke lett å være tsar!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mens boligprisene var i ferd med å doble seg, dukket «ninja-lånene» opp
Så skjedde det stikk motsatte av det systemet trengte.
01:45
Publisert: