– Nei, nå har jeg gått over til science fiction. Jeg har lest så enormt med bøker om politikk i det siste. Det begynte med «Fire and Fury», og boken om Clintonkampanjen, «Shattered» og «Fear» av Bob Woodward, selvfølgelig. Men så har jeg også lest «The president is missing» av James Patterson og Bill Clinton.

– Hvordan gjør Clinton seg som krimforfatter?

– Den var ok. Jeg har lest en del intervjuer med Patterson, jeg elsker bøkene hans, der han snakker om samarbeidet. Men det er tydelig at hovedpersonen er slik Clinton gjerne skulle sett seg selv, som etisk og handlingsdyktig, som redder dagen til slutt. Patterson selv går på autopilot, han har funnet seg en metode. Jeg har også lest «Advise and Consent» av Allen Drury. Den er fra 1959, og virkelig litt av et speil til hva som foregår nå.

– Hvordan kom du over den?

– Det er en Pulitzerprisvinnende bok, og gir virkelig innsyn i hva som skjer i kulissene i senatet og kongressen. Det dukker til og med en Lindsay Graham-aktig figur opp, det er jo alltid disse aldrende sørstatssenatorene. Men nå leser jeg en science fiction-bok som heter «New York 2140». Havstanden har steget og alle kommer seg rundt på Manhattan med båt. Men jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å lese den ut, den er vel dystopisk. Den må bli litt lystigere.

Brønn har planer om å lese Michelle Obamas bok «Min historie».
Brønn har planer om å lese Michelle Obamas bok «Min historie».

– Kanskje Nattbordet da ikke skal anbefale Lionel Shrivers «The Mandibles». Den utspiller seg i nær fremtid, og er skrevet rett før Trump gikk inn i valgkampen. Men i boken er det allerede bygget en mur mellom USA og Mexico. Av meksikanerne! For å hindre flyktninger etter det amerikanske kollapset.

– Jeg har forresten lest en riktig dårlig bok!

– Fortell!

– «Macbeth» av Jo Nesbø. Jeg leste den vel ferdig bare i fascinasjon for hvor dårlig den var. Men jeg har forstått at dette var del av en serie der forfattere laget sine egne vrier på Shakespeares stykker?

– Howard Jacobsons utgave av «Kjøpmannen i Venedig» fungerte godt og var skrikende morsom, «Shylock is My Name».

– Hm, så noen kom ut av det, altså.

– Har du lagt løpet for de neste bøkene?

– Jeg jobber med to av mine egne bøker for tiden. Og så har jeg tenkt å lese Michelle Obamas bok.

– Nattbordet leste den nesten samtidig med boken til Stormy Daniels. Det var noen interessante fellestrekk. Kvinner med mange odds mot seg, som kommer seg opp. Men en forskjell er at Michelle hadde en kjærlig familie i ryggen, det hadde ikke Stormy Daniels.

– Jeg kjenner ikke til henne så godt, hun var ikke fra Florida?

– Fra Louisiana! Men hva er det med Florida. Overskrifter som starter med «Florida man» ender alltid opp i noe sinnssykt.

– Jeg er derfra selv og vi skal ned dit nå i fem måneder! Jeg pleier å si at USA er som en sentrifuge. Alt rask havner i bånn.

– Nattbordets to litterære Florida-referanser er Carl Hiaasen og Dave Barry.

– Dave Barry holder seg à jour. Jeg føler Carl er blitt bitter på sine gamle dager. Miljøengasjementet har tatt på, og man kan ta hans type hovedpersoner bare så langt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Emma var bare åtte-ni år da hun forsto at hun var født i feil kropp. – Det er viktig for meg å fortelle denne historien
Emma Ellingsen er Youtube-stjerne og modell.
01:38
Publisert: