– … av og til er det beste å sette seg ned med frimerkesamlingen.

– Spartacus forlag har en bok som heter «Landene som forsvant», av Bjørn Berge. Den handler om frimerker fra land som ikke finnes, de fleste av dem eksisterte bare en kort tid. Fått med deg den?

– Nei. Men jeg fikk tak i førsteutgivelsene fra Estland, Latvia og Litauen da de ble selvstendige igjen. Og er interessert i førsteutgivelsen fra alle europeiske land, egentlig.

– Snart tredve år etter frigjøringen kan nordmenn fremdeles ikke skille de baltiske landene fra hverandre. Nattbordet hygger seg med å irritere seg over dette av og til.

– Ja, men nå er vi jo vant med at utlendinger ikke kan skille Sverige, Norge og Finland fra hverandre.

– Merkelig nok er det lettere å tilgi.

– Men nå beveger vi oss utenfor temaet her. En av mine store sorger som politiker er at jeg får lest altfor lite. Men jeg leste nylig «Tante Ulrikkes vei», og jeg nevnte den i finanstalen da jeg la frem budsjettet for Oslo bystyre. Noe som er spennende for meg, som er vokst opp på Bogerud og Bøler, er hvor lik den boken er med «Skyskraperengler», «G for Georg» og «Beatles». Da jeg leste «Tante Ulrikkes vei», tenkte jeg med meg selv at «dette har jeg lest før», og da leste jeg bøkene fra egen barndom om igjen på Nasjonalbibliotekets nettsider. Og da merket jeg at de var ekstremt like, om unge menn og utenforskap. Ingenting av dette er nytt. Og hva er konsekvensene av utenforskap? Testing av rusmidler og utagerende oppførsel. Og så slår man det opp som om det har noe med innvandring å gjøre.

Robert Steen leste nylig «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar.
Robert Steen leste nylig «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar.

– Uorganiserte litauiske trailersjåfører får oppdrag som tidligere gikk til norskspråklige, somaliskfødte klubbmedlemmer. En konflikt om grenser og folkeforflytning der ingenting handler om «rase».

– Ja, der kan man la seg forlede av noe som i realiteten er helt irrelevant. Men noen har egeninteresse av å henge problemene på samme knagg.

– System på din lesing?

– Det jeg ser nå, er at det blir mer lesing i ferier. Jeg fikk «Homo Deus» som jeg har lest to tredjedeler av. Jeg er fascinert av mennesker som reflekterer over virkelig store temaer. Nå pøser milliardærer penger inn i forskning på evig liv. La oss si at man får løst DNA-gåten, og kanskje får forlenget forventet levetid til 200–300 hundre år? Hva skjer da? Det er mulig vi blir mer risikoaverse. Ingen vil tørre å krysse gaten uten polstring når de setter de neste 250 årene på spill. Jeg husker da jeg leste en bok Bill Gates skrev på 90-tallet. Mange av forestillingene hans på den tiden virket helt science fiction, men er realitet i dag. Samtidig kan man jo minnes scenen i «Tilbake til fremtiden» der de har sett for seg flyvende skateboards. Men fantasien var ikke større enn at den brukes for å suse til en telefonkiosk!

– En bok du ikke har klart å lese?

– Dette er veldig politisk ukorrekt, men det blir boken til Jens. Jeg var spent på den, men klarte ikke lese den. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik skriver du en god jobbsøknad: Dette skal med, og dette styrer du unna
02:51
Publisert: