– Egentlig har jeg så mange bøker at det står i stabler og skap. Det har kommet så utrolig mange bra bøker i år, jeg rekker ikke å lese unna før det kommer nye. Men helt konkret, oppå nattbordet nå, ligger det to bøker. Den ene er «90-tallet» av Kjetil Bjørnstad som jeg storkoste meg med, på samme måte som de tidligere bøkene hans i samme serie. Jeg er litt eldre enn Bjørnstad, dette handler jo i stor grad om min oppvekst, ungdom og egen tid. Det er jo en tur ned memory lane.

– Synes du han fanger inn tiden slik du husker den?

– På noen felt har vi interesser som ikke sammenfaller. Men referansene, for eksempel til musikk, vekker til live mange minner. Den andre boken jeg har liggende, det må være den fineste boken jeg har lest i år, er andre bind av Lars Saabye Christensens «Byens spor». Den har masse humor, han har alltid stått høyt i kurs.

– Med god grunn. Men denne serien må da være betydelig lettere å anbefale enn en god del av hans tidligere bøker?

– Ja. Han er helt klart best på Oslo-skildringer, gatemiljø og oppvekst.

– Nattbordet kvier seg for å si det samme. Han må garantert mislike å bli fortalt dette, tror du ikke?

– Han ville sikkert tålt det. Boken jeg leser akkurat nå er Per Pettersons «Menn i min situasjon». Jeg synes den er litt treig, samtidig som det er noe rørende over denne mannspersonen. Man spør jo seg selv hvor selvbiografisk boken er. Dette er saktelesing.

– Boken minnet Nattbordet om at kanskje vi alle har en periode der vi hører hjemme. Hovedpersonen her passer best til 70-tallet. I tiårene etterpå blir han en fremmed.

– Det er en fin måte å se det på. Ellers gleder jeg meg til Kalvøs «Hyttebok fra helvete».

– Kalvø sa en gang at åpningsreplikken til norske kulturjournalister ofte var «Så hva er dette for noe?» Av kroppsspråket kunne man skjønne at Kalvø gjenkjente dette som signal på ekstrem latskap og manglende forberedelse.

– Haha. Han er ellers en trivelig kunde, med glimt i øyet.

– Å være god kunde er undervurdert egenskap! Piet Hein var angivelig en skrekk for alle servitører. Nattbordet er svært skeptisk til dårlige kunder.

– Vi har mange trivelige kjendiser, for å bruke det ordet, som kunder. Men så vet de kanskje at de blir sett.

– Nattbordet kjenner en som kjøper hvert eneste eksemplar som tilbys av =Oslo. Kan ikke ha det på seg at han er typen som ikke kjøper det.

– Det er nok sladderlinjer i flere miljøer.

– Mange i spalten omtaler gode tipsere i bokhandler med takknemlighet. Finnes det noen bøker som er særlig lette å anbefale for en bokhandler?

– «Sapiens» har jeg anbefalt til mange. Vi er blitt voldsomt vitebegjærlige, populærvitenskap selger godt. Jeg pleier også anbefale «Sommerlys, og så kommer natten» av Jón Kalman Stefánsson.

– Jaggu. Samme her!

– På tross av den kalde øya der den utspiller seg, den minner meg om latinamerikansk litteratur.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.