– Jeg er veldig, veldig glad i bøker. Og har lest veldig få. Men jeg har lyttet en del til lydbøker. Det har litt med lese- og skrivevansker å gjøre.

– En påfallende tendens i denne spalten er at de med lese- og skrivevansker aldri lever helt ute bøker allikevel. Andre, ja.

– Lydbøker er en gave. Men det er blitt mindre også av det med små barn.

– Din siste opptreden i denne avis handlet om soppsanking. I den anledning er det naturlig å referere til et tidligere intervjuobjekt i spalten, som oppga at den ene boken hun hadde som ikke var lydbok var … soppboken.

– Haha, nei, den egner seg ikke så godt. Ellers går interessen mye i retning bushcraft og bålteknikker, der jeg henter en del fra Youtube. Jeg er glad i å være ute, så det blir særlig ting som bålteknikker, skape ly.

– Tillat Nattbordet å anbefale Yngve Ryds «Bål», om samiske bålteknikker. Kom ut på norsk i fjor. Utrolig detaljert om bruken stokker for å lage bål som holder hele natten gjennom, slike ting.

– Jeg lager sånn selv, såkalt «long fire». To i bånn og en på toppen. Står man opp for å tisse om natten legger man på en til holder den i seks, syv timer. Så sover man med ryggen til. Og nå kommer snart den kalde, gode tida der man kan bruke det. Man lager jo ikke slike bål om sommeren.

– Hva lytter du til av lydbøker?

– Det er jo Hamsun som er kongen. «Markens grøde», med sine veldig konkrete bilder. Som når Inger blir mobbet ut i skogen, og der oppdages av Isak. Men han var glad for hareskåret hennes …

– « … hareskåret var hans held.»

– Nettopp. Så det er blitt et eget begrep på jobben. Noen kan være gode på en ting, men samtidig rotete og håpløse. Så får man hjelpe dem med det de ikke er gode til, for det spesielle de har, det er vårt «held».

– Etter hvert som ting blir mer formelle og kravene til utdannelse øker, blir denne tilnærmingen kanskje mer sjelden?

– Og kanskje spesielt for gutter, når «håndjobbene» blir borte. Da er veien kort til vår form for borgerlønn, Nav, og rusing og slåssing.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.