Norske nettbanker utsettes stadig for . Det kan være stille en periode, før en rekke personer plutselig blir forsøkt svindlet. Det skyldes neppe at svindlerne tar ferie.

- Vi har ikke forkl#229en på hvorfor det kommer i rykk og napp, men det kan være svindlerne tar raid i forskjellige land, som Tyskland, Frankrike og Sverige innimellom, sier Eirik Mostue i Kripos.

- Er det de samme svindlerne som opererer i hele Europa?

- De bruker mye av det samme tekniske oppsettet i flere land. Det trenger ikke bety at det er de samme bakmennene, for slike programmer er en salgsvare, sier han.

"Torpig" herjer
Programmet som nå svindlerne nå prøver å lure inn på folks pc-er heter "Torpig" og er en såkalt trojaner. Den finnes i flere versjoner og har svært mange funksjoner.

- Den er som en ”swiss army knife”, den er etter hvert en kjenning i hele Europa, sier Mostue.

I de norske angrepene har svindlerne først lurt en trojaner inn på bankkundenes pc-er, og så har denne overtatt kontrollen etter at kunden selv har logget seg inn i nettbanken.

Svindlerne sitter stille
Mye tyder på at de samme svindlerne angriper banker over hele Europa. Derfor har internasjonalt samarbeid blitt ekstremt viktig, og nye grupper er satt opp både for politiet og tilsynsmyndighetene.

- Den eneste måten å lykkes er å utveksle informasjon. Vi har et samarbeid med rundt 20 land, sier Mostue.

Pengene flyttes gjerne raskt over landegrensene, og mye ser ut til å havne i Russland og Ukraina, forteller han.

- Svindlerne flytter seg ikke fra land til land, de sitter på internett, sier Frank Robert Berg i Kredittilsynet.

Ny gruppe for nettbank
Kredittilsynet er med i et annet samarbeid, en gruppe opprettet av ITSG- – Information Technology Supervisory Group, der tilsynsmyndigheter på it-området fra Vest-Europa og land som USA og Australia er med. Dette kommer i tillegg til politiets internasjonale nettbank-samarbeid.

- Det er et tett europeisk samarbeid der man drøfter hva som er fornuftige tiltak og informerer hverandre hele tiden om utviklingen, sier Berg.

Gruppen for nettbanksikkerhet ble opprettet for et år siden, som svar på økende antall angrep. I Norge startet angrepene først i desember, mens andre land har vært skånet helt frem til mai i år. Politiet vet ikke helt hvorfor mønsteret varierer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.