Kommentar: Orkla har som storeier i søkeselskapet Fast Search & Transfer hatt en rekke feider med de to britiske investorene Thomas Fussell og Robert Keith. Nå blusser striden opp.

Hadde Orkla vært like frittalende som britene hadde vi nok fått interessante beskrivelser av de to - og måten de styrer Fast på.

Men Orkla kjører streit stil og krever i en relativt nøktern melding nytt styre i Fast, på bakgrunn av selskapets svake prestasjoner. Orkla går likevel så langt som å si at det er "åpenbare svakheter i selskapets utvikling og styring" - og mener Keith og Fussell må avsettes fra styret.

Mye tyder på at de denne gangen kan lykkes.

Bare i høst har Fast ved tre anledninger overrasket med nye skandaler i regnskapene. Den ene oppryddingen avløser den andre, mens aksjekursen faller og faller. Før dagens Orkla-fremstøt hadde kursen falt over 40 prosent siden februar i år. Det er ikke rart aksjonærene nå støtter Orkla.

Og Orklas åpenbare harme mot Robert Keith og Thomas Fussell synes rasjonell. De to har, sammen med toppsjef John Markus Lervik, vært de tre konstante faktorene i søkeselskapet Fast siden oppstarten. Keith, Fussell og Lervik styrer selskapet med en felles jernhånd. Men hva har britene tilført selskapet? Det kan være vanskelig å se.

I det minneverdige slaget om Opticom for noen år siden, allierte Orkla seg med Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen.

Hovedmotstanderne var de to britene. Og John Markus Lervik.

Sjefen i Fast valgte – av flere hensyn - å stå skulder til skulder med den britiske duoen.

Lervik visste nok den gang at hans plass på toppen i Fast var trygg. Han er Mr. Fast Himself, og høster stor anerkjennelse. Orkla sier nå at det har tillit til Lervik, men holder likevel døren på gløtt:

- Vi ønsker å styrke styret, så får styret jobbe med å videreutvikle organisasjonen, sier Orklas investeringsdirektør Thomas Øybø til Dagensit.no.

Lerviks sterke lojalitet mot sine to britiske eiere og styremedlemmene sine gjennom mange år, kombinert med elendig verdiutvikling for selskapets aksjonærer, kan bidra til å svekke Lerviks rolle og true hans posisjon.

Når kampen om makten i Fast nå blusser opp må Lervik velge side. Det kan være vanskelig å forstå hvorfor han fortsatt skulle flagge sin støtte til Keith og Fussell.

Siri Skaalmo er utgavesjef i DN.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.