- Det er for tungvint, sier du kanskje når noen spør hvorfor du ikke bruker låsekode på Iphonen din.

I hvert fall sier nærmere åtte av ti Iphone-brukere at de ikke har beskyttet tilgangen til telefonen sin med kode. Så om den mistes kan den som finner den se alt du har der inne. E-poster, bilder og kanskje du til og med lagret personnummeret ditt for pålogging i nettbank-appen.

Sikkerhet er et personlig valg, og det er greit at ikke alle synes det er så farlig om telefonen kommer på avveie. Det er også greit om man tenker at det er verdt risikoen å slippe å taste koden 150 ganger om dagen, som er det gjennomsnittlige antallet ganger en Iphone-bruker sjekker telefonen sin hvert døgn.

Men nå kan man i det minste ikke lenger klage på at det er tungvint.

Fingeravtrykk
Apples Iphone 5s, som ble lansert i Norge for en knapp uke siden, er den første smarttelefonen på markedet med innebygget fingeravtrykksleser. Leseren en gjemt under Hjem-knappen, nederst på telefonens forside.

Den lar deg åpne telefonen uten kode, bare ved å trykke ned Hjem-knappen, eller bare ved å hvile fingeren på den dersom skjermen allerede er aktiv.

Altså uten å bruke mer tid eller krefter enn hva som kreves for å åpne en ubeskyttet telefon.

Det har også vært skrevet en del om at slike fingeravtrykkslesere kan lures og hackes. Det stemmer, men det er svært få mennesker som er i stand til å gjøre noe slikt, og disse menneskene er uansett så motiverte for ugagn at dersom de VIL inn i telefonen din, så vil de klare det. Heldigvis er de færreste av oss så interessante at dette er aktuelt.

Fingeravtrykk på telefonen handler ikke om ubrytelig sikkerhet, det handler om bekvemmelighet.

Iphone 5s er den første smarttelefonen på markedet med innebygget fingeravtrykkslese
Iphone 5s er den første smarttelefonen på markedet med innebygget fingeravtrykkslese (Foto: Fredrik Solstad)

Design
Rent utseendemessig er det ikke mye nytt med Iphone 5s. Størrelsen, formfaktoren og materialbruken er den samme som på Iphone 5. Skjermen er også den samme, heldigvis, for den holder svært høy kvalitet.

Forsiden er dekket av herdet glass. Under skjermen finner man Hjem-knappen som nå også huser fingeravtrykksleseren. Sidene er av aluminium i likhet med baksiden.

Telefonen er lett og ligger godt i hånden, men det må sies at den begynner å bli liten i fohold til konkurrentene som stort sett har vesentlig større skjermer. Svært mange av tjenestene man bruker på en smarttelefon i dag blir bedre med en større skjerm.

Multimedia
Det viktigste her er at Iphone 5s har fått et nytt kamera. I likhet med HTC og Nokia har Apple satset på å gjøre selve bildefangstbrikken større, noe som betyr at man får fanget flere detaljer og mer lys. Bildestørrelsen er likevel på åtte megapiksler, det samme som på Iphone 5. Dette er stort nok til smartteelfoner, spesielt når bildekvaliteten er høy.

Kameraet er blitt raskere også og ved å holde inn utløserknappen kan man ta bilder i serie med inntil ti bilder per sekund. Så kan man velge hvilke man vil beholde. Dette er nyttig når man tar bilder av bevegelser og for gruppebilder.

Videokameraet kan ta inntil 120 bilder per sekund, noe som er godt egnet for å lage video med sakte bevegelser i enkelte sekvenser.

Brukeropplevelse
Iphon 5s kommer med nye IOS 7 den seneste versjonen av Apples operativsystem for mobile enheter. Dette er fullstendig redesignet til en langt mer minimalistisk stil. Enten man liker estetikken eller ikke er all tidligere funksjonalitet på plass.

Jeg synes derimot at Apple begynner å sakke etter på en del punkter. Selv om IOS 7 har fått et kontrollsenter hvor man enkelt kan skru av og på enkelte tjenester, mangler det fortsatt en del smarte triks som andre telefoner har hatt lenge.

Apple liker å gjøre ting på sin måte og de liker å ta valg på vegne av sine brukere. Tidligere var dette en fordel, men etter hvert som brukerne blir mer teknologimodne blir det en ulempe.

Konklusjon
Iphone 5s er en spennende telefon med et par gode innovasjoner. Det viktigste er den enkle måten man kan sikre telefonen på, med fingeravtrykk. En revolusjonerende ny prosessor merker man lite til foreløpig, men denne vil nok komme til sin rett når utviklerne av apper får summet seg.

Ellers får man lite virkelig nytt med Iphone 5s og det er langt fra den mest spennende telefonen som er lansert i år.



Følg vår anmelder på Twitter:

Se også disse testene: