Denne artikkelen har vært publisert på DNvinklubb.

* Nå rundt 1600 medlemmer fra hele landet.
* Medlemmer får anmeldelser før andre lesere og eksklusive artikler om vin.
* Få invitasjoner til store og små messer og vinsmakinger.

Gå inn på DNvinklubb herMed sin enestående teft til å sikre seg gode vinmarker og stor presisjon i kjellerarbeidet, har Pierre Gaillards viner tatt et stort steg i riktig retning. For tilhengere av friske og balanserte dråper fra Nord-Rhônes kraftfulle appellasjoner, er Gaillard et sikkert kort.

Hans bakgrunn er utenfor vinbransjen og han studerte først ønologi ved universitetet i Beaune, før han flyttet sørover for å etablere seg i syrah-land. Etter 7 år som vinmarksjef for Vidal Fleurie, og senere for Guigal, kom ikke overraskende lysten til å starte noe eget. I 1981 kjøpte han sin første vinmark ”Clos de Cuminailles” i appellasjonen St.Joseph ved landsbyen Malleval. Rett nord for landsbyen satte han opp sin vingård i 1987.

Gode vinmarker- Jeg ser etter eleganse fremfor struktur, og viner som tydelig utrykker sitt dyrkested, forklarer Pierre.

Med stoisk ro forteller han om hvordan han målrettet har sikret seg sine gode vinmarks parseller i Cornas, Condrieu, Crozes Hermitages, Côte Rôtie og fra i år i St. Peray. De godt plasserte markene er hovedgrunnen til at han er blant produsentene i Rhônedalen det er en ekstra stor grunn til å holde godt øye med.

- Det har vært flaks og god timing involvert, men også hardt arbeid og gode kontakter har hjulpet meg til å få de vinmarkene jeg nå sitter på, sier Gaillard som forøvrig har en stor fasinasjon for landskapsarkitektur. Flere av hans velholdte vinamarker bærer tydelig preg av dette med presise og velutformede terrasser.

Da den 0,8 hektar store Côte Rotie parsellen ”La Rose Pourpre” skulle selges, fikk han ikke uventet konkurranse av en gammel kjenning. Den ligger rett ved Guigals toppmark La Landonne, og Etienne Guigal kunne gjerne tenke seg noen ekstra flasker av sin høyt verdsatte vin. Men når han oppdaget at hans gode venn og tidligere ansatte var på jakt etter å etablere seg i Côte Rotie, ble Gaillards ønske om å kjøpe seg inn i den ettertraktede appellasjonen møtt med åpne armer. Pierre Gaillard nyter tydeligvis stor respekt blant sine naboer.

Frukt og balanse Han plukker alle sine druer med god modning og avstilker før fermentering.

- Før gjæringen gjør jeg en kaldmasserasjon, for å ha større kontroll på hver cuvée. I tillegg gir dette en bedre fruktkvalitet, forteller Gaillard.

- Jeg prøver å ekstrahere mest mulig fra drueskallet og vinene gjennomgår en lang skallmasserasjon etter gjæringen for å få runde og modne tanniner.

Under skallmasserasjonen på 3-4 uker smaker Pierre på vinene hver dag og bestemmer når vinene skal presses fra dette. Toppvinene modnes i 18 måneder på eikefat fra Burgund (50 prosent ny eik)

Pierre arbeider i dag sammen med sin datter og til sammen lager de smått imponerende 40 viner under familienavnet. 77 hektar med vinmarker er fordelt på Nord-Rhône og familiens 2 forholdsvis nye prosjekter i Banyuls (2002) og Faugères (2007)

Pierre Gaillard er i tillegg til sin dagjobb, del av kooperativet Vins de Vienne som han etablerte i 1996 sammen med Yves Cuilleron og Francois Villard.Hvite vinerSt Joseph Blanc 2012
Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 279,90 spesialbestilling
90 poeng
Fondberg
Laget på 100 prosent rousanne. Floral på duft med friske aprikoser, appelsin og streif av smør. Delikat og kremet tekstur på smak med frisk frukt og balansert syrlig utgang. Drikk nå til 2018. Passer til grillet sjømat og lyst kjøtt. BDKRøde vinerCôte Rôtie 2011
Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 379,90 bestilling
91 poeng
Fondberg
Floral og elegant duft med tørkede blomster, bjørnebær og streif av tørket frukt og krydder. Pen konsentrasjon av mørke bær på smak med en strutkurert og sammensatt utgang med finkornede tanniner, mineraler og lang syrlig finish. Drikk nå til 2030. Passer til lam, okse og vilt. BDK

Côte Rôtie ”Rose Pourpre” 2010 Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 650,- spesialbutikk
91 poeng
Fondberg
Åpen og fokusert aroma av bjørnebær, plommer og blomster med integrert eik. Elegant og konsentrert frukt på smak med nydelig balansert og sammensatt utgang. Drikk nå til 2025. Passer til småvilt og lam. BDK

99617 Cornas 2010
Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 339,90 bestilling
91 poeng
Fondberg
Pen aromatisk dypde med modne bjørnebær, plommer og innslag av krydder og jord. Elegant og frisk frukt på smak med pen konsentrasjon. Mineralsk utgang med modne tanniner. Drikk nå til 2020. Passer til okse, lam og rype. BDK

99616 St Joseph 2011
Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 179,90 bestilling
89 poeng
Fondberg
Bjørnebær og friske urter på duft med streif av røkt kjøtt. Pen konsentrasjon av leskende mørk bærfrukt på smak med syrlig balansert utgang med lett tanninstruktur. Drikk nå til 2018. Passer til storvilt og lam. Et meget godt rhônekjøp. BDK

97658 Crozes Hermitages 2011
Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 194,90 bestilling
88 poeng
Fondberg
Aromatisk og ren på duft av mørke bær, plommer og mineraler med streif av krydder. Delikat konsentrasjon av syrlig mørk bærfrukt på smak med lette tanniner i finish. Drikk nå til 2018. Passer til storvilt. BDK

97604 Syrah ”La Derniere Vigne 2011
Pierre Gaillard
Nord-Rhône, Frankrike
Kroner 174,90 bestilling
86 poeng
Fondberg
Frisk rød bærfrukt med hint av knust pepper på duft. Syrlige bær med lett konsentrasjon og lette tanniner i utgang. Drikk nå til 2017. Passer til tamfugl og kalv. BDK(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.