FNs generalsekretær António Guterres sier i en pressemelding at han er dypt bekymret over situasjonen som utspilte seg på grensen mellom Gaza og Israel fredag.

– Generalsekretæren ber om en uavhengig og åpen etterforskning av hendelsene. Han ber også om at folk unngår situasjoner som kan føre til ytterligere dødsfall, spesielt situasjoner som setter sivile i fare, heter det.

Voldelige demonstrasjoner

De planlagte demonstrasjonene fredag var ment som fredelige protester med krav om at palestinske flyktninger og deres etterkommere må få vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel.

Men palestinere tente på bildekk og kastet brannbomber og stein mot grensegjerdet og de israelske soldatene. Soldatene svarte med å skyte gummikuler, skarpe skudd og tåregass mot demonstrantene.

Ifølge den israelske avisen Ynet deltok rundt 30.000 palestinere i demonstrasjonene.

– FNs generalsekretær ber om en uavhengig og åpen gransking av disse hendelsene, heter det i en kunngjøring fra Guterres' talsmann Farhan Haq.

Israelske fly og stridsvogner angrep fredag også det som omtales som Hamas-mål på Gazastripen, og for første gang ble det også avfyrt tåregassgranater fra droner som ble sendt inn over den beleirede enklaven.

Rundt 30.000 mennesker anslås å ha deltatt i fredagens demonstrasjoner, som fant sted flere steder på Gazastripen. Ingen av demonstrantene kom nær grensen, men ble stanset på flere hundre meters hold.

Ifølge helsedepartementet i Gaza by ble 16 palestinere drept og over 1400 såret, 758 av dem etter å ha blitt truffet av skarpe skudd og mange av dem kvinner og barn.

Hastemøte

Etter at situasjonen forverret seg utover dagen, ba Kuwait om at FNs sikkerhetsråd skulle gå i hastemøte i New York fredag kveld.

– Israel er nødt til å overholde sin forpliktelser i henhold til internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov. Dødbringende makt må kun anvendes som en siste utvei, sa FNs sjef for politiske saker, Tayé-Brook Zerihoun, under møtet.

Det er planlagt flere demonstrasjoner frem til 15. mai, datoen Israel erklærte seg som en uavhengig stat. Komiteen som organiserte fredagens demonstrasjoner, opplyser at de vil fortsette demonstrasjonene lørdag for å minnes de som ble drept fredag.

– Ingen løsninger

USAs president Donald Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad har satt sinnene i kok på palestinsk side. Men overfor Haaretz opplyser Det hvite hus at Trump arbeider med å meisle ut en fredsplan og at den kan komme til å overraske skeptikerne.

Hamas-leder Ismail Haniyeh holdt en tale for demonstranter øst på Gazastripen fredag. Han sa at det ikke finnes noen løsning på konflikten mellom Israel og palestinerne uten at palestinerne får dra tilbake til «hele Palestinas land».(Vilkår)

Business på klodens varmeste sted
Yara satser milliarder på en av verdens mest ugjestmilde steder i kampen om kaliumsulfat.
03:05
Publisert: