- De har kunngjort at de vil frigi pengene, men hittil har de ikke frigitt noe, sa den palestinske presidenten under det arabiske toppmøtet i Sharm el-Sheik lørdag.

Israel har holdt tilbake pengene de har krevd inn på vegne av palestinerne siden januar, som hevn for Palestinas beslutning om å søke om å bli del av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

FN har godkjent søknaden og palestinerne blir formelt en del av domstolen onsdag. Da kan de kreve straffeforfølgelse av israelske ledere og militære for krigsforbrytelser begått i de okkuperte områdene.

Skarp kritikk

Netanyahu-regjeringen har høstet skarp internasjonal kritikk for pengebeslaget, blant annet fra USA og Norge.

- Det er helt avgjørende at Netanyahu frigir de palestinske skattepengene, ellers vil de palestinske selvstyremyndighetene i Ramallah få så store problemer at økonomien kan bryte helt sammen, sa utenriksminister Børge Brende (H) til NTB tidligere i måneden.

Selvstyremyndigheten har måttet kutte lønningene til offentlige ansatte med 40 prosent og har truet med å stanse alt sikkerhetssamarbeid med Israel dersom ikke pengene frigis.

Uvisst når

Netanyahus regjering har ikke opplyst når pengene blir frigitt, bare at de månedlige overføringene vil bli gjenopptatt.

- De kommer kanskje til å stille tusen og ett vilkår før de gjør det, sa Abbas lørdag. Han anklaget samtidig Israel for grådighet.

- De krever inn disse pengene i vårt navn, noe de tar en serviceavgift på 3 prosent for å gjøre. De samler inn 100 millioner dollar, og tar 3 millioner selv, sa han.

I gjennomsnitt krever Israel inn drøyt 1 milliard kroner i måneden for palestinske myndigheter, i form av toll og avgifter for varer som importeres til Palestina via israelske havner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.