Hans forsvarer, John Christian Elden, protesterte ved rettsmøtets begynnelse mot en fortsatt opplesning av Øyes politiforkl#229er fra februar 2002 der Øye forteller om sine pengeoverføringer til Claes Pallin.

John Christian Elden
John Christian Elden
Etter en kort pause besluttet tingretten at opplesningen skulle fortsette.

Øye nekter konsekvent å forklare seg i retten, men har ikke noe imot at hans mange og til dels forskjellige politiforkl#229er blir lest opp.

Retten har imidlertid akseptert forsvarernes protester mot at retten skal få se politiforkl#229ene. Derfor må administrator møysommelig notere alle sentrale punkter i det aktor leser.

Kan smuldre bort

Erik Øye
Erik Øye (Foto: Per Ståle Bugjerde)
Advokat Elden og medforsvareren, Arild Holden, har også protestert mot at journalister fra Dagens Næringsliv skal føres som vitner for aktoratet. Det er også fra forsvarerne protestert mot at lydbåndopptak som Erik Øye har overlevert til politiet, skal legges fram i retten.

Hvis tingretten tar protestene til følge, vil saken smuldre bort for påtalemyndigheten. Derfor knytter det seg stor spenning til avgjørelsen tirsdag.

Politiet har bare i liten grad gjennomført egen etterforskning i saken og bygger tiltalen på de avsløringer DNs journalister har gjort ved hjelp av metoder politiet ikke har lov å bruke.

Det gjelder kjøp av sertifikat og bruk av hemmelig lydbåndopptak.

Valand neste
Det knytter seg også stor interesse til hvorvidt tiltalte John Inge Valand vil forklare seg for retten. Han har tidligere ikke villet avgi forkl#229 til politiet eller i retten.

Dersom Valand i likhet med Øye nekter å forklare seg, vil Kjell Inge Røkke være den eneste sertifikatinnehaver som forklarer seg. Og Røkkes strategi ble allerede klar på første dag mandag.

Kjell Inge Røkke
Kjell Inge Røkke (Foto: Henrik D. Meyer)
Hans yrkesbakgrunn som fisker og hans erf#229 som båtfører gjør at han åpenbart er den mest kyndige båtfører av de om lag 20 nordmenn som har fått sine båtførerbevis gjennom Øye og Pallin.

Det svekker heller ikke Røkke at han er milliardær når tiltalen dreier seg om en bestikkelse på 65.000 kroner.

For Røkke er det en ordinær betaling som er irrelevant for saken, sier hans advokat, Ellen Holager Andenæs. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.