Ifølge Aftenposten utbetalte gjødselsprodusenten Yara bestikkelser på 2,6 millioner dollar til to salgsdirektører i det russiske råvareselskapet Eurochem via postboksselskaper i Karibia i perioden 2004-2009.

Yara påpeker at opplysningene fremkommer både i Økokrim-beslag i 2011-2012 samt en pressekonferanse i regi av selskapet i 2012.

- DN har behørig dekket den korrupsjonssaken som var tidligere. Når det heter at det er en ny og ukjent sak, så er dette feil. Denne ble opplyst om på en pressekonferanse i 2012. Det som egentlig er nytt er navnet, og at det er Eurochem, sier kommunikasjonssjef Kristin Norda i Yara til DN.

Hun understreker at Yara har jobbet målbevisst i flere år med å komme til bunns i korrupsjonsssaken og etterleve nulltoleranse for korrupsjon.

Daværende Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad innrømmet bestikkelser i Libya, India og Russland i februar 2014. Yara fikk et forelegg på 295 millioner kroner for tre forhold av grov korrupsjon.

Bakgrunn: - Jeg hadde håpet at ingen skulle bli dømt og - Umulig å sikre seg

"Aftenposten kan vise frem dokumenter som avslører at Yara betalte store summer under bordet i perioden 2004 til 2009, angivelig for å få kjøpe millioner av tonn med fosforgjødsel til langt under markedspris fra råvareleverandøren Eurochem, heter det.

Yara sier også til Aftenposten at dette "ikke er ny informasjon".

I 2014 innrømmet Yara å ha betalt bestikkelser til to salgsdirektører i russiske Phosagro i forbindelse med forhandlinger om langsiktige av­­­taler for leveranse av råvarer.

Les også:
Solberg: DNB skal få muligheten til å svare

Bekymring i kontrollkomiteen over DNB-avsløringer

Sverige om Nordea: - Skattefuskhjelp er uakseptabelt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Mæland: DNB avviste befatning med skatteparadis
Næringsminister Monica Mæland (H) fikk spørsmål om DNBs befatning med skatteparadiser, som er avslørt gjennom de såkalte Panama-papirene, da hun møtte i Stortinget onsdag.
00:29
Publisert:

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert: