Aftenposten har snakket med 15 kunder som hadde investert i selskaper via det panamanske advokatfirmaet Mossack Fonseca. Nesten alle sier de ikke var kjent med hvordan pengeplasseringen foregikk, ifølge avisen.

Fortellingene varierer, men de som snakker og husker, er nærmest enstemmige om to forhold:

De hevder de ikke vet at selskapet deres hadde en aksjekapital på papiret på 50.000 dollar. Og de hevder at de ikke vet at selskapet hadde et styre bestående av stråmenn ansatt i advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Les også: Vil sjekke DNB-kunders ligninger

– Kjente hovedtrekkene

DNBs konserndirektør Tom Rathke sier konstruksjonen ble opprettet fordi den var etterspurt av markedet. Konfrontert med hvordan dette henger sammen med at kundene sier det meste var ukjent for dem, svarer han:

– Dersom vi proaktivt har foreslått denne løsningen overfor kunder, beklager vi dette. Det burde vi ikke ha gjort, sier han.

Rathke mener imidlertid kundene har vært kjent med hovedtrekkene i løsningen.

Avsløringene er en del av de lekkede Panama-dokumentene, som nå fører til etterforskning i en rekke land.

Skatteetaten kontaktet DNB

De aller fleste av kundene som har uttalt seg, hevder at alt er rapportert til norske skattemyndigheter eller revisorgodkjent.

Skatteetaten jobber med å få tilgang til opplysningene slik at det kan sjekkes om det er skattet av formuene. Skattedirektør Hans Christian Holte sa mandag til NRKs Dagsnytt 18 at han har godt håp om at de vil få tak i informasjonen.

– Vi har kanaler, blant annet gjennom tettere internasjonalt samarbeid. I tillegg har vi i dag hatt en dialog med DNB, som jeg synes ser lovende ut, sa Holte.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier til VG at de vil forsøke å bidra med informasjon om disse kundene.

– Vi samarbeider med Skattedirektoratet i denne saken og vil dele det vi kan. Vi må avklare hva som kan deles, sier Westerveld til VG.

Advart i 2007

Gjennom lekkasjene har det kommet fram at DNBs datterbank har bistått i å opprette 40 selskaper. Av disse var om lag 30 eid av nordmenn, hvorav 20 var bosatt i Norge, opplyser DNB. Samtlige selskaper er nå avviklet – det siste så sent som i fjor.

Fra det politiske miljøet var det unisont sterke reaksjoner på Panama-saken mandag. Særlig trekker mange fram hvordan regjeringen «dro gullkortet» for å hjelpe DNB gjennom finanskrisen, samtidig som bankens datterselskap plasserte kundenes penger i skatteparadis.

Les også: DNB-kunder sinte etter skatteparadis-avsløringer

Daværende finansminister Kristin Halvorsen advarte allerede i 2007 DNB mot å legge til rette for at kunder kunne holde penger skjult i utlandet. Til NRK sier Halvorsen at hun er svært overrasket over at DNB til tross for advarselen fortsatte de såkalte skreddersydde løsningene til bankkonsernets rikeste kunder. Beskjeden kunne ikke misforstås, mener hun.

DNB-sjefen: Visste ikke

Konsernsjef Rune Bjerke sier til Aftenposten at han ikke visste noe som saken før avisen tok kontakt med ham første gang like før påske.

Hvordan han som konsernsjef ikke har hatt kjennskap til hva datterbanken i Luxembourg drev med, er tema for interne undersøkelser.

– Det er noe av omstendighetene vi skal undersøke nærmere nå. Fordi dette har gått under radaren på styret, konsernledelsen og internrevisjon. Det burde det ikke ha gjort, men faktum er at det har gjort det, sier Bjerke.

Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt om en redegjørelse fra DNB, som tidligere bisto kunder ved opprettelse av selskaper i skatteparadiser.

Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene

Les også:  DNB-sjefen: - Vi vet ikke alt hva som har skjedd

Putin: Panama-dokumentene er laget for å sverte oss

Kobles til brasiliansk skandale  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert: