Det er DNBs datterselskap i Luxembourg som har bistått nordmenn eller norske selskaper med å opprette selskap i skatteparadiset. Ifølge Aftenposten, som avslørte saken, er det avdekket 40 selskaper.

Av disse var om lag 30 eid av nordmenn, hvorav 20 var bosatt i Norge, opplyser DNB. Samtlige selskaper er nå avviklet – det siste så sent som i fjor.

Les også: Vil sjekke selvangivelsene til norske investorer

Dialog med DNB

Skatteetaten jobber med å få tilgang til opplysningene slik at det kan sjekkes om det er skattet av formuene. Skattedirektør Hans Christian Holte sa mandag til NRKs Dagsnytt 18 at han har godt håp om at de vil få tak i informasjonen.

– Vi har kanaler, blant annet gjennom tettere internasjonalt samarbeid. I tillegg har vi i dag hatt en dialog med DNB, som jeg synes ser lovende ut, sa Holte.

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB sier til VG at de vil forsøke å bidra med informasjon om disse kundene.

– Vi samarbeider med Skattedirektoratet i denne saken og vil dele det vi kan. Vi må avklare hva som kan deles, sier Westerveld til VG.

Hittil ukjent

Hele 2.620 gigabyte med dokumenter er lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama. Det var gjennom avsløringer i Aftenposten at skattemyndighetene ble kjent med virksomheten. Advokatkontoret har ikke vært i skattemyndighetenes søkelys tidligere.

– Vi kan ikke utelukke helt at deler av materialet kan ha blitt tilbudt oss mot betaling, men har heller ikke grunnlag for å bekrefte dette, sier skattedirektøren til NTB.

Fra tid til annen vil anonyme kilder kontakte skatteetaten med tilbud om å kjøpe materiale. Skatteetaten takker alltid nei fordi de ikke ønsker å bidra til et marked der tipsere tar seg betalt. Løsningen ligger i stedet i økt internasjonalt samarbeid og åpenhet, mener Holte.

Ikke ulovlig

I tillegg til å be om informasjon direkte fra DNB, har skatteetaten opprettet dialog gjennom etablerte internasjonale samarbeidsfora.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sier skattedirektøren.

Det å ha penger og virksomhet i utlandet, er verken forbudt eller kriminelt, påpeker han.

– Det vil alltid være navn på slike lister som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier Holte.

Ber bankene vise ansvar

Skattedirektøren viser til samarbeid i OECD og EU for å bekjempe aggressiv skatteplanlegging. Men banker og finanshus må også vise ansvar, sier han.

– Skal vi nå målene våre om riktig skatt, krever det at alle gode krefter jobber sammen for å få det til. Der vil vi ønske oss en enda sterkere og tydeligere rolle fra skatterådgivernes side – advokater, banker og andre som er eksperter på skatt – at de i enda større grad tar et samfunnsansvar, og ikke bare ansvar for sine klienters lommebok, sier Holte.

Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene

Les også:  DNB-sjefen: - Vi vet ikke alt hva som har skjedd

Putin: Panama-dokumentene er laget for å sverte oss

Kobles til brasiliansk skandale  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert: