Mæland sier hun ikke husker nøyaktig når dialogen fant sted, men at DNB er spurt om forhold til skatteparadiser og Luxembourg etter at hun tiltrådte som næringsminister.

Hun vil ikke utdype konkret hvordan spørsmålet lød.

– Generelt har vi spurt om skatteparadiser og Luxembourg, og de har svart nei. Jeg må bare konstatere at det er dette svaret vi har fått, basert på det de mener å ha visst, sier Mæland.

Vil gi DNB tid

Hun bekrefter imidlertid at det ikke ble spurt direkte om DNBs datterselskaper.

– Nei, men retningslinjene til DNB omfatter også datterselskaper, sier næringsministeren til NTB.

Mæland har bedt DNB om en redegjørelse fra banken. Når den kommer, er ikke klart.

– Jeg ønsker en redegjørelse som er mest mulig grundig. Det betyr at DNB må bruke den tiden som er nødvendig for å finne ut hva som har skjedd, sier hun.

I en artikkelserie i Aftenposten denne uken er det avdekket at DNBs datterbank i Luxembourg hjalp kunder med å opprette selskaper på Seychellene. Men allerede i 2007 ga daværende finansminister Kristin Halvorsen banken beskjed om å avslutte ordninger som ga kunder mulighet til å skjule penger i utlandet.

– Jeg tenker at det også er et forhold som krever forklaring fra DNB, sier Mæland.

FølgDNs live-dekning av DN Direkte: Panama-avsløringene

– Skulle visst dette før

I Stortingets spørretime onsdag lurte Aps Else-May Botten på hvorfor det aldri er departementet, men alltid mediene, som finner ut av denne type saker. Næringsministeren svarte at det skulle hun gjerne visst.

– Jeg må være ærlig og tydelig og si at jeg skulle ønske dette hadde kommet fram i eierdialogen med selskapene. Det burde kommet fram på et mye tidligere tidspunkt, allerede for mange år siden. Nå må vi rydde opp i det som har skjedd, lære av det og forhindre at det skjer igjen, sa Mæland.

– Signaler er ikke nok

Opplysninger om at DNB så sent som i 2014 benektet befatning med skatteparadiser, er mildt sagt oppsiktsvekkende, mener SV. Det må bety at DNB-ledelsen ikke har hatt oversikt over virksomheten i eget selskap eller at statsråden ble gitt uriktig svar med vilje, påpeker stortingsrepresentant Snorre Valen.

– Begge deler var det beste argumentet for at staten må stramme opp sin eierstyring overfor statlig eide selskaper. Det er tydeligvis ikke nok med eierskapsmelding, det er ikke nok å gi signaler. Da må man gi ordre, sier Valen.

Det innebærer at næringsministeren instruerer alle styrelederne i statseide og deleide selskaper om å umiddelbart trekke all sin aktivitet ut av skatteparadiser. Mæland svarte i spørretimen at det ikke er aktuelt.

– Det er ikke i tråd med våre eierskapsprinsipper, som et samlet Storting har stilt seg bak, å instruere. Det et styrene som skal ta beslutningen. Når det gjelder skatteparadiser og åpenhet om pengestrømmer, er våre forventninger helt tydelige, sa hun.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

SVT: Nordea lånte milliarder til kasakhstansk oligark

Island våkner til full forvirring

Cruz knuste Trump

Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.