Ifølge den franske avisen Le Monde viser Panama-lekkasjene at det Luxembourg-baserte investeringsfondet Leyne, Strauss-Kahn & Partners (LSK), der den tidligere politikeren Dominique Strauss-Kahn sto oppført som partner, har hjulpet sine kunder å opprette offshore-selskaper i skatteparadiser.

Strauss-Kahn har i de siste årene har blitt en svært kontroversiell figur både i Frankrike og internasjonalt.

Han har hatt en lang karriere i politikk for det franske sosialistpartiet, blant annet som finansminister. Han har også vært toppsjef i Det internasjonale valutafondet (IMF). Etter en rekke skandaler har han trukket seg tilbake fra politikken og involvert seg i rådgivningsvirksomhet, finans og forsøkt seg som hedgefond-forvalter.

LSK skal ha drevet offshore-virksomheten i samarbeid med det nå omstridte advokatselskapet Mossack Fonseca, som står i sentrum av Panama-avsløringene, både før og etter at Strauss-Kahn ble involvert i selskapet, skriver Le Monde.

Avisen har fått tilgang til de mye omtalte lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatselskapet Mossack Fonseca, som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.

I 2014 kunngjorde selskapet planer om å starte et hedgefond på to milliarder euro. Mot slutten av året gikk selskapet konkurs blant annet etter at Strauss-Kahns partner i LSK begikk selvmord. Selskapet er under etterforskning i forbindelse med en kapitaløkning.

Ingen av de tidligere LSK-ansatte Le Monde har kontaktet ønsker å kommentere saken. Kilder i Strauss-Kahns krets forteller Le Monde at «han ikke var klar over LSKs offshore-virksomhet», og at kapitaløkningen «ble gjort bak Strauss-Kahns rygg».

Les mer om dette på DN.no:

Skatteamnestiet kan ryke

SVT: Nordea lånte milliarder til kasakhstansk oligark  

Eva Joly: – DNB bør etterforskes  

Island våkner til full forvirring  

Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen  

Underskrifter knytter DNB-topper til Panama  

Strauss-Kahn i 2013 -- har lagt politikken bak seg:

Strauss Kahn har lagt politikken bak seg
Dominique Strauss-Kahn har gitt opp alt håp om å blåse nytt liv i politikerkarrieren, etter at den tidligere for Det internasjonale pengefondet ble tiltalt for hallikvirksomhet.
01:17
Publisert:
 

Har du fått med deg denne?

Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.