På et møte tirsdag bestemte hans parti Framsoknarflokkurin at Gunnlaugsson skal tre til side, skriver avisa Morgunbladir. Partiets nestleder Sigurdur Ingi Johansson er foreslått som ny statsminister.

– Konklusjonen som statsministeren ga til partiet på møtet, er at han vil gå av som statsminister, mens jeg vil ta over og fortsette som leder av partiet, sier Johansson. 

Kaos

Men det politiske kaoset som har oppstått på Island i kjølvannet av de såkalte Panama-papirene, er fortsatt ikke avklart, sier statsviter Eirikur Bergmann.

– Vi har ennå ikke hørt noe fra lederen av Selvstendighetspartiet eller presidenten. Dette er en kunngjøring fra Gunnlaugsson og hans parti. Dette er hans eget forslag, sier Bergmann til NTB.

Opposisjonen ba tirsdag kveld om et møte med president Olafur Ragnar Grimsson.

Bergmann mener forslaget uansett ikke vil stanse protestene på Island.

– Folk vil ha hele regjeringen vekk. De vil ikke finne seg i dette, sier han.

Kaoset på Island oppsto etter avsløringen om at Gunnlaugsson og hans kone eier et selskap, Wintris, som er registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

I de såkalte Panama-papirene kommer det fram at Wintris var en av kreditorene som hadde millionkrav mot de tre store islandske bankene Landsbanki, Glitnir og Kaupthing, som gikk over ende i 2009, noe som førte til den verste økonomiske krisen i landets moderne historie. Men det opplyste Gunnlaugsson aldri om, verken før eller etter at han ble valgt til statsminister 2013.

Mistillit

Tirsdag ba Gunnlaugsson president Grimsson om å skrive ut nyvalg. Presidenten har tradisjonelt hatt en seremoniell rolle på Island, men for første gang i landets historie nektet Grimsson å etterkomme statsministerens ønske.

Bergmann mener presidentens «nei» var en klar mistillitserklæring mot Gunnlaugsson, som heller ikke hadde rådført seg med verken partifeller i sitt parti Framsoknarflokkurin eller med sin regjeringspartner Selvstendighetspartiet før han gikk til Grimsson med krav om nyvalg.

– Denne saken er blitt utrolig klossete håndtert av Gunnlaugsson og viser hvor uerfaren han er. Det virker ikke som om presidenten har tillit til at statsministeren kan fungere fram til et nyvalg, sier Bergmann.

Motiv: Å bli sittende

Han tror Gunnlaugssons motiv for å be presidenten skrive ut nyvalg var at da ville han kunne bli sittende som regjeringssjef fram til da – med muligheter for å bli gjenvalgt.

Gunnlaugsson kom inn som leder i Framsoknarflokkurin, som kan oversettes med Fremskrittspartiet, etter finanskrisen i 2009.

– Under ham har partiet endret karakter fra å være et bondeparti til å bli mer og mer lik sin norske navnebror, med fokus på nasjonalisme og antiimmigrasjon, framholder Bergmann.

– Gunnlaugsson har vært partiets ubestridte leder i denne prosessen, sier statsviteren.

Les mer om Panama-avsløringene på DN.no:

Ikke nyvalg på Island  

DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer  

Oljefondet har nærmere 200 milliarder kroner i skatteparadiser  

USA gransker «Panama Papers»-avsløringene  

Store demonstrasjoner i Reykjavik  

Fått med deg denne?
Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.