Klokken 17 norsk tid skal nasjonalforsamlingen på Island samles. Der har qopposisjonen varslet et mistillitsforslag mot statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson.

- Vi har krevd at statsministeren og regjeringen går av. Jeg håper det skjer før nasjonalforsamlingen skal samles i ettermiddag, sier Árni Páll Árnason.

Han er leder for Sosialdemokratene på Island, kalt Samfylkingin. Sosialdemokratene fikk ved sist valg 12,9 prosent av stemmene, og er dermed det største opposisjonspartiet på Island.

Men statsministeren vil ikke imøtekomme kravet.

Etter et krisemøtet med partiet sitt, forsvarte Gunnlaugsson seg selv i et tv-intervju kl. 14 mandag norsk tid. Han beklaget at han hadde stormet ut fra et tidligere tv-intervju da han første gang ble konfrontert med eierskapet i et selskap i et skatteparadis.

Samtidig understreket Gunnlaugsson at han ikke ville la seg presse til å gå av etter det han selv beskriver som falske beskyldninger.

Eide selskap i skatteparadis

Island var kanskje landet som mer enn noen ble rystet av de såkalte Panama Papers-avsløringene søndag. Hemmelige dokumenter viser at den islandske statsministeren sammen med sin kone har eid et selskap registrert på De britiske jomfruøyene.

Dette selskapet har fremmet krav mot konkursfondet etter flere islandske banker, samtidig som statsministeren satt som øverste ansvarlig for Islands forhandlinger med kreditorene.

Det var allerede før søndag kjent at konen satt på eiersiden av selskapet, men Gunnlaugssons egen tilknytning kom først frem i lyset søndag. Gunnlaugsson har tidligere sagt at det ikke har vært noe ulovlig med konens selskapskonstruksjon. Han har også ønsket velkommen et mistillitsforslag og krav om nyvalg.

Les også: Paradisselskap kan velte statsminister dnPlus (DN+)

- Bundet av andre regler

Islendingene satt benket foran tv-skjermene da en dokumentar med avsløringene ble sendt søndag kveld.

- Folk er i sjokk. Det eneste som kommer i nærheten av dette er sjokket etter den økonomiske kollapsen i 2008, sier opposisjonspolitiker Árni Páll Árnason.

Árnason mener folk oppfatter politikerne som del av en annen verden.

Les også: DN Direkte: Panama-avsløringene

- Vi ser et bilde av en politisk elite i regjeringskoalisjonen som anser seg selv for å være bundet av andre regler enn folket.

I tillegg til statsministeren, er både innenriksministeren og finansministeren nå avslørt med tilknytning til skatteparadis.

- Situasjonen er veldig beklemt, for finansministeren er også leder for det andre regjeringspartiet, sier Árnason.

Mandag ble det også kjent at finansministeren ikke rekker hjem til møtet i nasjonalforsamlingen fordi han ble forsinket hjem fra påskeferie i Florida i USA.

Piratpartiet i tet

Dersom det nå blir nyvalg, er det langt fra sikkert at partiet til Árnason blir det største. På meningsmålingene har nemlig et annnet opposisjonsparti, Piratpartiet, stormet frem. Ved siste måling oppnådde Piratpartiet 36,1 prosent av stemmene, mer enn begge regjeringspartiene til sammen. Sosialdemokratene fikk til sammenligning 9,5 prosent på den samme målingen.

Árnason lar seg ikke stresse av det.

- Piratpartiet har fått massiv oppslutning - på bekostning av de tradisjonelle partiene. Men det er virkelig ikke noe jeg tenker på nå. Denne saken er langt større enn noe som har med enkeltpartier å gjøre.

Opposisjonspolitikeren viser til at Islands rykte står på spill når toppledere er involvert i slike saker som vi nå ser.

- Det er nødvendig å heve seg over partipolitikken og sørge for at denne regjeringen nå går av, sier Árnason.

Stor demonastrasjon

Mandag ettermiddag er det planlagt en demonstrasjon i Reykjavik, hvor budskapet er at regjeringen må gå av og at det holdes et nytt parlamentsvalg.

Mens det før de siste avsløringen søndag kveld var 2500 personer som hadde registrert på Facebook at de planlegger å delta på demonstrasjonen, var tallet på deltakere mandag kommet opp i 8600.

 

Les mer på DN.no:

Asia i dag: Panama-lekkasjer ryster verden  

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer  

Kobles til brasiliansk skandale  

DNB angrer på skatteparadishjelp  

Nordea dras inn i gigantavsløring  

- 1600 ganger større enn Wikileaks  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.