Spenningen på Island er svært høy om dagen. Bare en håndfull tingmenn- og kvinner var sjekket inn da DN besøkte Alltinget i Reykjavik tirsdag, dagen etter at tingpresidenten suspenderte parlamentet mens bananer, egg og doruller ble kastet mot bygningen.

- Stemningen her i går var svært nervøs og situasjonen er ikke mindre alvorlig i dag, sier den parlamentariske lederen Svandis Svavarsdottir i opposisjonspartiet Vinstri Græn, tilsvarende De grønne i Norge.

- Stemningen her i går var svært nervøs og situasjonen er ikke mindre alvorlig i dag, sier den parlamentariske lederen Svandis Svavarsdottir i opposisjonspartiet Vinstri Græn.
- Stemningen her i går var svært nervøs og situasjonen er ikke mindre alvorlig i dag, sier den parlamentariske lederen Svandis Svavarsdottir i opposisjonspartiet Vinstri Græn. (Foto: Gunnar Blöndal)

Et politisk vakum

Den tidligere miljøvernministeren beskriver den politiske situasjonen som en unntakstilstand, et vakum som snart må fylles.

Søndag kom avsløringen om at den islandske statsministeren Sigmundur Gunnlaugsson ikke har oppgitt sine interesser i et skatteparadisselskap. Mandag kveld demonstrerte mangfoldige tusen islendinger mot den sittende statsministeren. De krever nyvalg.

Se video:

Krever at Islands statsminister går av
00:23
Publisert:

Også tirsdag er det ventet tusenvis av demonstranter i gatene.

Finansminister og leder for det andre regjeringspartiet, Bjarni Bene­dikts­son, er også involvert i saken. Presidenten på Island har avbrutt ferien, mens alltingspresidenten altså har suspendert parlamentet.

La ut Facebook-melding

- Dersom våre koalisjonspartnere ikke føler at de er i stand til å støtte regjeringen, skal jeg oppløse parlamentet og skrive ut nyvalg.

Det skriver Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson i en Facebook-oppdatering tirsdag. Han hadde da hatt det han beskrev som et "godt" møte med finansminister Bjarni Benediktsson.

Gunnlaugsson skriver videre at han er stolt av sitt politiske arbeid og at han ikke er redd for å la velgerne bedømme hans styrke på dette området, melder den islandske avisen Morgunbladid på sine engelske nettsider.

 

DN får opplyst at det vil komme en avklaring fra enten ett eller begge regjeringspartiene i løpet av dagen om de fortsatt har tillit til statsministeren. Alltingspresidenten, som representerer regjeringspartiet Selvstendighetspartiet (tilsvarende Høyre i Norge) vil ikke sette opp mistillitsforslaget til votering før han vet hvor gruppene står. President Olafur Grimsson skal ha møte med statsministeren og finansministeren.

Et sjokk

Svavarsdottir i De grønne påpeker overfor DN at denne saken mot statsministeren er noe langt mer enn en lokal sak i et lite land.

- Panama-papirene handler om en politisk og moralsk krise for makthavere verden over. Det var et sjokk for det islandske folk å se ansiktet på vår statsminister sammen med Putin og andre autoritære ledere som har skjult penger i skatteparadiser, sier Svavarsdottir.

Følg Panama-avsløringene her: DN Direkte: Panama-avsløringene

President Grimsson kalte tirsdag situasjonen alvorlig og at det derfor var viktig for ham å være tilstede i landet "for å gjøre sin plikt". Presidenten, som ikke har en politisk rolle i landet, er den som kan skrive ut nyvalg.

Men han kan ikke bestemme det alene, og må ha ryggdekning hos statsministeren. Det er nå tre alternativer: Regjeringspartiene slutter opp om statsministeren og han fortsetter. Regjeringspartiene viser sin mistillit og han, eventuelt flere går av, mens partiene beholder makten. Det skrives ut nyvalg.

 

Les også: DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer 

- Skandale at han ikke trekker seg 

 
Luxembourg fikk styre alene (DN+)

Lekkasjene som ryster verden  (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor

 

Fått med deg dette?

- DNB er ulne i sine forklaringer
DNs kommentator Bård Bjerkholt mener DNB ikke har lykkes med å forklare hvorfor de har tilbudt kunder å søke tilflukt i et skatteparadis.
02:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.