Det var den lokalt ansatte internrevisoren ved DNBs kontor i Luxembourg som først etablerte kontakten med advokatkontoret Mossack Fonseca.

Det fremgår av redegjørelsen DNB mandag har sendt næringsminister Monica Mæland (H).

«I rollen som prosjektansvarlig på oppdrag fra ledelsen var det han som fikk i ansvar å implementere den delen av strategiplanen som gjaldt å legge til rette for etablering av selskaper i lavskatteland. Det var også han som etablerte kontakten med advokatkontoret Mossack Fonseca», heter det i redegjørelsen.

«Dette innebar at internrevisor satte opp og implementerte tjenensten i egenskap av konsulent og deretter revidert den i egenskap av internrevisor», påpeker DNB i redegjørelsen.

Banken skriver at dette var et klart brudd på reglene styret i DNBs Luxembourg-selskap hadde vedtatt for revisjon.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca står i sentrum av den internasjonale lekkasjesaken kjent som Panama Papers. En rekke avsløringer om statsoverhoder, politikere og formuende er kommet etter at 11,5 millioner dokumenter ble lekket fra advokatselskapet.

Advokatfirmaet har hjulpet kunder verden over til å opprette selskaper i såkalte skatteparadiser. Mossack Fonseca nekter for å ha gjort noe galt.

Internrevisjonen fungerte ikke

DNB fastslår i sin redegjørelse til statsråden at deres undersøkelser «gir et klart bilde» av at internrevisjonen i DNB Luxembourg ikke fungerte i årene 2005 til 2008. Det fremgår at den lokalt ansatte internrevisoren rapporterte direkte til lederen for Luxembourg-banken, og DNB slår i dag fast at vedkommende ikke var tilstrekkelig uavhengig av ledelsen og driften.

«Den lokalt ansatte internrevisoern var ikke tilstrekkelig uavhengig av ledelsen og den operative driften. Han rapporterte direkte til leder av banken. Vedkommende hadde i tillegg til rollen som internrevisor også andre oppgaver, blant annet som prosjektansvarlig og IT Security Office (2007)».

Ansvaret for internrevisjonen ble flyttet til DNBs konsernrevisjon i Norge ved årsskiftet 2007/2008, og det ble tidlig i 2008 også utnevnt en ansvarlig i full stilling i DNB Luxembourg.

«Internrevisor sluttet sent i 2007», heter det i redegjørelsen.

Les mer:

DNB-redegjørelse: Hverken styret eller ledelsen visste noe

Lavere inntekter utløste millionbonus
Marine Harvest sier opp 500 ansatte i Chile

Redaktør: - Vi var redd slaget skulle komme!
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i ampert intervju.
06:03
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.