– Med det som har kommet fram, mener jeg Mæland må eksplisitt be styret om å vurdere hans stilling, og er de ikke i stand til det må hun sette styret i stand til det, sier Raja til NTB. Raja, som sittet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, mener konsernsjefen har hatt en rekke anledninger til å gå inn i saken mellom 2007 og 2014, men ikke tatt grep. Han mener Bjerke ikke har tatt alvoret inn over seg.

– Han nærmest sier at fordi han ikke visste noe om det direkte, så er han også ansvarsfri, sier Raja, som mener det er «typisk norsk» at det å ta ansvar er å bli sittende.

– Det må det bli slutt på.

Styret i DNB har tillit til konsernsjef Rune Bjerke, sa styreleder Anne Carine Tanum etter pressekonferansen mandag. Raja fremholder at han som stortingspolitiker ikke kan uttrykke mistillit til styret i et deleid statlig selskap og dernest dets konsernsjef.

– Men i dette tilfellet må det være lov å si at det store alvor som har blitt avslørt, ikke har blitt møtt med gode nok tiltak og konsekvenser. Og et eller annet sted må man starte å etablere en praksis med at slike forhold får klare konsekvenser – det må gi signaleffekt til andre selskaper, styrer og toppledere, sier han. Raja reagerer på at styret ikke tar klarere grep og kaller håndteringen lite tillitvekkende.

– Ikke bare stiller de seg fullstendig bak Bjerke, men de utstyrer ham også med nye, vide fullmakter. (©NTB)

Les også:

DNBs internrevisor i Luxembourg etablerte kontakten med Mossack Fonseca  

DNB-redegjørelse: Hverken styret eller ledelsen visste noe  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.