Gjennom et avansert og kontroversielt opplegg lånte Nordea ut penger tilsvarende flere milliarder svenske kroner til et enormt kontorkompleks i den russiske hovedstaden Moskva, ifølge den svenske TV-kanalen SVT. Ifølge kanalen er den egentlige mottageren av pengene en oligark som står svært nær den eneveldige kasakhstanske presidenten Nursultan Nazarbajev.

Kanalen har fått tilgang til de mye omtalte lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatselskapet Mossack Fonseca, som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.

Det er disse dokumentene SVT mener beviser at Nordea-lånet fant veien til oligarken gjennom et komplisert nettverk av postboksselskaper og hemmelig eierskap.

DN Direkte: Panama-avsløringene

SVT har ikke lykkes å komme i kontakt med den aktuelle personen. Nordea ønsker ifølge SVT ikke å kommentere saken, fordi de «ikke kommenterer enkeltkunder».

Les mer om Panama-lekkasjene på DN.no:

Island våkner til full forvirring

Eva Joly: – DNB bør etterforskes  

Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen  

Underskrifter knytter DNB-topper til Panama  

Siv Jensen må svare om banktilsyn etter Panama-avsløringer  

- Flere enn statsministeren må gå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg denne?

Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert: