En gjennomgang Klassekampen har gjort av oljefondets portefølje viser at 197,6 milliarder kroner er plassert i små stater med svært lavt skattenivå.

SV, Venstre, MDG og Senterpartiet stemte i fjor for et forslag som skulle «sikre at Statens pensjonsfond utland ikke benytter seg av skatteparadis i sin virksomhet», men forslaget fikk ikke flertall. Etter det avisen erfarer, er stemningen på vei til å snu, og et lignende forslag vil få flertall når meldingen om oljefondet skal behandles i Stortinget denne våren. Både KrF og Arbeiderpartiet antyder at de er åpne for å snu i saken.

– Vi er villige til å ta diskusjonen. Ap har en tradisjon for å arbeide skrittvis i disse spørsmålene. I fjor tok vi oljefondet ut av kull. Det er helt åpenbart at de store sakene vi nå ser aktualiserer denne diskusjonen, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen.

Saken har blitt aktualisert etter at Aftenposten søndag avslørte hvordan DNB har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser. Avsløringen er del av sakskomplekset Panama Papers, som blant annet viser hvordan statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle skjuler penger i skatteparadiser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: DNB minnet kundene om skatteamnesti før avsløringer

 
Lekkasjene som ryster verden dnPlus  (DN+)
 
Vil sjekke DNB-kunders ligninger  

Hold deg oppdatert på DN Investor