De lekkede dokumentene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca avslører at medlemmer av Palestinas politiske elite har store økonomiske interesser i skatteparadiser, ifølge den israelske avisa.

Holdingselskapet Arab Palestinian Investment Company (APIC) ble registrert på De britiske jomfruøyene i 1994. Siden har APIC vokst seg til en økonomisk kjempe i palestinsk sammenheng, og selskapet er aktivt i nærmest alle sektorer i Palestinas økonomi. Presidentens sønn Tareq Abbas har siden 2011 sittet i APICs styre.

Det er offentlig kjent, men Panama-papirene avslører at presidentens sønn i 2013 hadde aksjeandeler verdt drøyt 8 millioner kroner, skriver Haaretz. Flere andre palestinere med bånd til den politiske eliten i Ramallah navngis også som eiere i APIC.

Tareq Abbas' advokat Kareem Sheadeh sier følgende til Haaretz om saken:

– Det anerkjente firmaet Deloitte har overoppsyn med APIC, og fullstendige og åpne detaljer om selskapets handler kan finnes i årsrapporten på nettsiden.

APIC ble registrert på den palestinske børsen i 2014. Den palestinske selvstyremyndigheten PA har i dag ingen aksjer i selskapet. Men det palestinske investeringsfondet PIF, som knyttes til Abbas, har en aksjepost på hele 18 prosent, ifølge Haaretz.

PIF oppgir selv å være et uavhengig investeringsselskap, men ifølge avisa har PA i realiteten stor innflytelse over fondet, og Abbas skal selv ha nærmest total kontroll over styret.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Eksperter mener DNB kan ha brutt loven