– Så lenge det finnes land som har interesse av å skjule informasjon eller å bidra til å skjule informasjon fordi de tjener på det selv, vil denne virksomheten fortsette, sier professor i skatteøkonomi ved Handelshøyskolen NMBU, Annette Alstadsæter, til NTB.

Transaksjoner

Hun deltar sammen med noen av verdens fremste eksperter i et omfattende internasjonalt forskningsprosjekt som gjennomgår alle transaksjoner til og fra skatteparadiser.

Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene

Sammen med Gabriel Zuchman ved UC Berkley og Niels Johansen ved København Universitet går hun gjennom data fra skatteetatene i Sverige og Norge for å finne svaret på hvem som eier skjulte utenlandske skatteformuer og hva som får kapital til å flyte til og fra skatteparadiser.

Les også: - 1600 ganger større enn Wikileaks

– Det nytter ikke å snakke om moral, eller å bli indignert. Man må gjøre noe med lovverket og insentivene. I USA går man nå foran ved å ville straffe medhjelperne -finansinstitusjonene – dersom de ikke oppfyller rapporteringskravene, sier Alstadsæter.

Kostnad

Hun understreker at avsløringene som nå rulles ut over en hel verden etter de omfattende dokumentlekkasjene fra et advokatfirma i Panama, vil være med på å øke kostnadene i form av omdømmetap for personene som har plassert penger i skatteparadisene.

– Alle vet at dette foregår, men det er svært interessant å få vite navn, omfang og få innsyn i dynamikken. Med disse avsløringene blir omdømmerisikoen større. Ikke alt dette er ulovlig. Men for å delta i lovlig eller ulovlig skattetilpasning, må det man tjener på det være mer enn kostnaden både i form av penger og omdømmetap. En offentlig gapestokk øker kostnadene, sier hun. Det samme gjør økt sannsynlighet for å bli oppdaget.

Les også: Asia i dag: Panama-lekkasjer ryster verden

Sammenstillinger

Ifølge Alstadsæter er det naivt å tro at innsyn i skatteparadisene, er nok for å fjerne skatteparadiser eller ulovlig skattetilpasning.

– I seg selv hjelper det ikke så mye å ha masse informasjon dersom man ikke har mulighet til å behandle denne informasjonen, sier Alstadsæter til NTB.

– Samtidig må man være edruelige i forventningene til økt informasjonsutveksling. Forskning viser at nye avtaler med skatteparadiser ikke nødvendigvis fører til at skjulte utenlandsformuer blir ført tilbake til hjemlandet, men at de i stor grad ser ut til å bli flyttet til skatteparadiser som hjemlandet ikke har avtaler med.

Følg markedet på DN Investor

Les også:
Islands statsminister: – Vil ikke gå av

Putin: Panama-dokumentene er laget for å sverte oss

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer  

Kobles til brasiliansk skandale  

DNB angrer på skatteparadishjelp  

Nordea dras inn i gigantavsløring  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Dette er vårens sykkeltrender
Her er sesongens nyheter på terreng og landevei.
03:11
Publisert: