Skatteetaten jobber med å få tilgang til dokumentene som er lekket fra et advokatfirma i Panama.

Dialogen er opprettet gjennom etablerte internasjonale samarbeidsfora, skriver skatteetaten i en pressemelding.

Hele 2.620 gigabyte med dokumenter er lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama. I dokumentene kommer det fram opplysninger om nordmenn som har fått hjelp fra DNB til å opprette selskaper i skatteparadiser, avslørte Aftenposten søndag.

Vil sjekke selvangivelser

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Det å ha penger og virksomhet i utlandet, er verken forbudt eller kriminelt, påpeker han.

– Det vil alltid være navn på slike lister som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. Men det vi ser av økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier Holte.

Les også: - Øker risikoen for skatteunndragelser

Skatteetaten vil bruke opplysningene fra dokumentene som underlag for å kontrollere om norske investorer har gitt korrekte opplysninger på selvangivelsen. Det kan også bli aktuelt å be om ytterligere dokumentasjon knyttet til eventuelt navngitte personer.

Ikke kjent med advokatkontoret

Advokatkontoret i Panama har ikke vært i Skatteetatens søkelys tidligere. Holte sier navnet Mossack Fonseca ble kjent for dem via Aftenposten i slutten av forrige uke.

Les også: Økokrim: Foreløpig ikke mistanke om straffbare handlinger

– Vi kan ikke utelukke helt at deler av materialet kan ha blitt tilbudt oss mot betaling, men har heller ikke grunnlag for å bekrefte dette, sier skattedirektøren til NTB.

Fra tid til annen vil anonyme kilder kontakte skatteetaten med tilbud om å kjøpe materiale. Skatteetaten takker alltid nei fordi de ikke ønsker å bidra til et marked der tipsere tar seg betalt. Løsningen ligger i stedet i økt internasjonalt samarbeid og åpenhet, mener Holte.

Ber bankene vise ansvar

Skattedirektøren viser til samarbeid i OECD og EU for å bekjempe aggressiv skatteplanlegging. Men banker og finanshus må også vise ansvar, sier han.

– Skal vi nå målene våre om riktig skatt, krever det at alle gode krefter jobber sammen for å få det til. Der vil vi ønske oss en enda sterkere og tydeligere rolle fra skatterådgivernes side – advokater, banker og andre som er eksperter på skatt – at de i enda større grad tar et samfunnsansvar, og ikke bare ansvar for sine klienters lommebok, sier Holte.

Les alt om dokumentlekkasjen her: DN Direkte: Panama-avsløringene

Les også: 
Skatteprofessor: – Innsyn i skatteparadiser er ikke nok

Islands statsminister: – Vil ikke gå av

Putin: Panama-dokumentene er laget for å sverte oss

Kobles til brasiliansk skandale  

Se DNtv:
Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.