29 av de 500 milliardærene på Forbes’ liste over verdens rikeste mennesker står oppført med verdier i skatteparadiser. Det samme gjør 58 familiemedlemmer og nære venner av presidenter, konger og statsministre.

Opplysningene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. Undersøkelsene er gjennomført av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), tyske Süddeutsche Zeitung og en rekke medier over hele verden, deriblant Aftenposten.

Statsministerfrue Anna Sigurlaug Pálsdóttir skal være eier av et skatteparadisselskap.
Statsministerfrue Anna Sigurlaug Pálsdóttir skal være eier av et skatteparadisselskap.
Blant ektefellene som nå kobles direkte til den globale lekkasjen, er konen til Aserbajdsjans president Ilham Alijev, Mehriban Aliyeva, og parets døtre Leyla Aliyeva og Arzu Aliyeva, skriver den britiske avisen The Guardian. Presidentfamilien bruker angivelig selskaper i Panama til å skjule eierinteresser i gullgruver og i eiendom i London, ifølge de lekkede dokumentene.

De moteinteresserte kvinnene står på kundelisten til den norske London-baserte designeren Kristian Aadnevik, som har vært gjest i presidentpalasset i hovedstaden Baku.

Mener det er svertekampanje

Andre kvinner som skal stå på klientlisten til Panama-registrerte Mossack Fonseca, er Tatiana Navka, den glamorøse ektefellen til president Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov. Den tidligere kunstløperen er blant annet olympisk mester, verdensmester og europamester i isdans.

Mamadie Touré, enken etter Guineas tidligere militærdiktator Lansana Conté, kontrollerte et skatteparadisselskap.
Mamadie Touré, enken etter Guineas tidligere militærdiktator Lansana Conté, kontrollerte et skatteparadisselskap.
Navka skal blant annet ha oppført postkasseselskapet Carina Global Assets Ltd, som ble registrert på De britiske jomfruøyene i 2014. Hun var på det tidspunktet kjæreste med Peskov, og paret fikk en datter i august 2014. Navka hevder hun ikke har hatt noen kjennskap til selskapet, til tross for at en kopi av passet hennes skal være å finne i de lekkede dokumentene. Her kommer det frem at flere av Putins nærmeste venner har en rekke skatteparadisselskaper som har mottatt flere milliarder kroner i lån fra statlige russiske banker.

Et sentralt spørsmål i etterforskningen er om kretsen fungerer som stråmenn for presidenten, skriver Aftenposten. Peskov har avvist kritikken og mener lekkasjene er en storskilt svertekampanje mot Putin.

– Den tradisjonelle kvaliteten på undersøkende journalistikk er nå historie, i hvert fall i dette miljøet, har han sagt i en offisiell uttalelse.

På Island er statsminister David Gunnlaugsson og hans ektefelle Anna Sigurlaug Pálsdóttir i hardt vær. Paret kjøpte et selskap i skatteparadis for å investere en arv på rundt 80 millioner norske kroner. Senere solgte han sin andel i selskapet til konen for cirka en dollar. Tusenvis av islendinger demonstrerte mandag utenfor nasjonalforsamlingen med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om skatteparadisselskapet han ikke har oppgitt sine interesser i.

Klimafrue i paradis

Mamadie Touré, enken til Guineas tidligere militærdiktator Lansana Conté, blir også navngitt i dokumentene. Hun kontrollerte et selskap i skatteparadis samtidig som hun inngikk en omstridt millionavtale på vegne av sin avdøde mann. Touré har ikke besvart ICIJs gjentatte henvendelser.

En annen som er å finne i dokumentene, er Micaela Domecq Solis-Beaumon, ektefellen til EUs klimakommisjonær Miguel Arias Cañete. Hun kontrollerte et selskap i Panama samtidig som mannen hadde stort politisk ansvar i Spania og i EU. Hennes advokat sier verdiene er oppgitt til myndighetene og understreker at selskapet er inaktivt.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.