Når den amerikanske sentralbanken Fed i kveld offentliggjør sin uttalelse knyttet til rentebeslutningen, kan markedsreaksjonene være større enn den faktiske effekten eventuelle tiltak vil få på økonomien.

I forrige måned la sentralbanksjef Ben S. Bernanke frem flere muligheter for Fed fremover, blant annet å gi mer informasjon om løftet om å holde rekordlave renter, redusere renten amerikanske banker får på bankinnskudd i Fed eller å opprettholde eller øke balansen.

- Hvis de er små, vil effektene være relatvit små. Men dersom de signaliserer bekymringer og snakker om Feds vilje til å gjennomføre tiltak basert på dette, kan det få store effekter, sier tidligere analysesjef Marvin Goodfriend i Richmond-divisjonen til Fed.

Stadig større press
Eventuelle tiltak fra Feds side kan bli sett på som et varsel om mer dramatiske skritt i fremtiden, som kan omfatte betydelige kjøp av blant annet statskassepapirer eller gjeldsstøttende obligasjoner, ifølge Goodfriend.

Fed er nå under stadig større press, etter at arbeidsmarkedsrapportene helt siden april har vært svakere, samtidig som at veksten nå virkelig dabber av.

I slutten av juli sa Bernanke at sentralbanken ikke var klar for å gjøre noe på kort sikt, samtidig som at han understreket at de økonomiske utsiktene var unormalt usikre. Uttalelsene, kombinert med svakere makrotall også på boligmarkedet og produksjon, har satt fart i spekulasjonene om at Fed vil ta de første skrittene allerede i dag.

Ikke klare ennå
De fleste ekspertene er imidlertid enige om at det er for tidlig med drastiske skritt.

- Fed er sannsynligvis ikke klare for å signalisere at de har trykket på panikk-knappen ved å gjøre tiltak i dag, sier rentestrateg Mitch Stapley i Fifth Third Asset Management til Bloomberg News.

Pimco-investeringsdirektør Mohamed El-Erian sa til CNBC før børsåpning tirsdag at Fed vil oppdatere virkelighetsbeskrivelsen, understreke at de er forberedt på å bruke alle tilgjengelige midler for å støtte økonomien. El- Erian poengterer imidlertid at problemene er strukturelle, og at de derfor krever strukturelle løsninger, ifølge TDN Finans.

- Fed kan vurdere markedsvennlige måter å justere språket på, men vi tror det er usannsynlig med noen særlige strukturelle endringer etter møtet, skriver pengemarkedsanalyseselskapet Wrightson Icap i et notat, ifølge WSJ.

Barclays tror heller ikke på noen særlige tiltak, blant annet fordi Fed dermed viser at de ikke tror på sine egne nylige anslag.

JP Morgan Chase tror Fed kan komme til å signalisere økt vilje til å handle, om nødvendig.

DN.no følger rentebeslutningen i kveld. Følg med fra klokken 20.15!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.