John Mickletwait er sjefredaktør for The Economist, det ukentlige tidsskriftet som har vært leverandør av anerkjente analyser og kommentarer i 160 år.

Torsdag møtte han kremen av norsk næringsliv på NHOs årskonferanse for å dele sitt syn på verden, med foredraget ” The World as I see it”.

Mickletwaits hovedbudskap er at ”paranoid optimisme” er den mest hensiktsmessige tilnærmingen til verden akkurat nå.

- Optimisme fordi jeg tror det meste peker i retning av en mild gjenoppbygging, sier Mickletwait.

U
Han tror utviklingen etter den globale finanskrisen vil få form av en U. Det betyr at nedgangskonjunkturen vil vare en stund før den fundamentale bedringen inntrer.

Mickletwait mener at den liberale økonomiske tilnærmingen fortsatt er det som best vil sikre den økonomiske gjenopphentingen, men han er skeptisk til hvordan politikk kan gripe inn i fremdriften.

Han advarte mot at politisk inngripen og proteksjonisme kan hindre rekonvalesensen etter den verdensomspennende krisen.

- Paranoia er også på sin plass, fordi det er en god mulighet for at ting kan gå galt, sier Mickletwait.

Mye kan gå galt
Mickletwait understreket betydningen av de store sosiale og økonomiske forskjellene verden over. En milliard av verdens befolkning lever fortsatt i fattigdom.

Samtidig vokser gigantnasjoner som Kina og India i styrke både politisk og økonomisk.

  - Jeg tror verden nå i stor grad er avhengig av én mann. Obamas utfordring er at han må lykkes i å involvere Kina og India i den eksisterende maktstrukturen. Dersom han mislykkes vil de drive bort og danne sin egen klubb, sier Mickletwait.

- Vekst, men langsom
Også i den såkalte rikmannsklubben OECD er utfordringene store

- Jeg tror at 25 millioner mennesker i OECD kommer til å miste jobbene sine, sier han.

Utfordringen er hvilken sektor som skal drive den økonomiske veksten.

- Mitt problem er at jeg ikke kan se en sterk privat sektor som driver veksten på den måten de amerikanske forbrukerne gjorde før krasjet, sier Mickletwait.

Han tror det er forbrukerne som vil drive veksten fremover.

- Men selv om forbruket har begynt å ta seg opp vil det ikke nå samme nivå som før, sier han og viser til at den amerikanske forbrukeren nå er tynget av gjeld. Det illustreres blant annet gjennom at spareraten fra å ligge under 0 til tider nå ligger rundt 5-6 prosent.

- Det betyr at selv om økonomien vokser vil veksten være langsom.

Nyttig verdenssyn
Mickletwait avsluttet sitt foredrag med å gjenta at han er paranoid optimist.

- Liberal økonomi har fremdeles de beste argumentene, men paranoiaen min stammer fra det historiske faktum at det er ikke alltid de beste argumentene vinner. Dere vi kanskje synes jeg har overdrevet, menn akkurat nå er paranoid optimisme en nyttig måte å se verden på, sier sjefredaktøren.

- Den ene tingen som er sikkert – det som blir normaltilstanden i fremtiden vil ikke være som den gamle normaltilstanden, sier Mickletwait.

Les også:
Leder DN: Den nye krisen
- Nå kommer regningen
- Et usikkert år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.