Parat varslet tirsdag flyselskapet Norwegian om et søksmål der pilotene vil kreve ansettelse i morselskapet Norwegian Air Shuttle fremfor datterselskapet de er ansatt i.

Dette mener Parats advokat Christen Horn Johannessen pilotene kan gjøre fordi morselskapet opptrer som arbeidsgiver, og at de derfor etter arbeidsmiljøloven er å anse som ansatt i dette selskapet.

Torsdag kom meldingen fra Norwegian om at flyselskapet etablerer tre nye pilotselskaper i Skandinavia.

- Ikke mulig

Foreløpig har verken Parat eller pilotene gitt noen uttalelse etter at nyheten kom fra flyselskapet.

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud har derimot tidligere meldt i en pressemelding at Parats advokater lenge har vurdert hvilke mulighet Norwegian har til å «undergrave forhandlingsretten og stillingsvernet ved å forsøke å legge ned selskapet pilotene er ansatt i gjennom en form for konkurs». 

- Gjennom det samholdet pilotene her viser vil det ikke være mulig å splitte pilotkorpset slik selskapet og Bjørn Kjos ser ut til å planlegge, sa Skjæggerud.

Lojalitetserklæring

De nær 700 medlemene i Norwegian Pilot Union (NPU) skrev tidligere i uken under på en lojalitetserklæring hos fagforeningen.

- Hver enkelt pilot har undertegnet en lojalitetserklæring om at de ikke vil skrive under en individuell arbeidskontrakt hvis Norwegian viderefører virksomheten et annet sted. De gir NPU og Parat fullmakt til å forhandle en ny avtale på vegne av alle medlemmer, sa Skjæggerud til DN tidligere i uken.

Også etter forrige streik i Norwegian ble de ansatte i Norge, Sverige og Danmark splittet i tre forskjellige selskaper. Skjæggerud understrekte like før meldingen om splitten i NAN kom fra Norwegian, at hans medlemmer likevel fortsetter å stå sammen.

- Uansett hvordan Bjørn Kjos flytter rundt på disse sjakkbrikkene, så vil rettighetene til våre medlemmer følge så lenge man skal fly i Norge, Sverige eller Danmark, sa han til DN torsdag.
 

LES OGSÅ: Børspause i Norwegian

Dansk sympatistreik for Norwegian-ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.