- Alt er uforutsigbart, sier toppsjef Luis Araujo i oljeserviceselskapet Aker Solutions til DN om dagens situasjon i oljeindustrien.

Aker Solutions annonserte tirsdag at selskapet må kvitte seg med opptil 500 av selskapets faste ansatte på grunn av vedvarende lavt aktivitetsnivå.

- Det er ingen nye store ordre, så vi vil ha mye mindre å gjøre fremover. Vi måtte foreta oss noe, sier Araujo.

- Hva er sjansene for nye jobbkutt fremover?

- Jeg vil ikke spekulere i nye kutt, vi må ta det kvartal for kvartal og etterhvert som prosjektene utvikler seg. Hvem vet, sier Araujo.

Onsdag holdt han presentasjon på Pareto-konferansen i Oslo. Her samles investorer, konsernsjefer og markedsaktører for å diskutere markedene og presentere investeringsmuligheter for hverandre.

- Prosjekter ferdigstilles, og vi kan ikke ha ansatte uten oppdrag. Det er ikke noe vi liker eller synes er gøy. Det er veldig vanskelig for oss som selskap, men vi må gjøre det vi kan for å beskytte selskapet og de 16.000 andre ansatte som jobber her, sier Araujo.

Da Araujo tok over sjefstolen i Aker Solutions i august ifjor lå oljeprisen på 110 dollar fatet. Nå er den mer enn halvert til rundt 50 dollar fatet. Oljeprisraset fant sted i en periode hvor bransjen allerede var i gang med å ruste seg for fallende aktivitet.

På Pareto-konferansen åpnet Araujo sin presentasjon med å vise til høstværet utenfor konferansesalen på Holmenkollen Park Hotel.

- Jeg har sett bedre vær i Holmenkollen enn i dag. Men der er vel som stemningen i bransjen.

- Tøffe valg

- Vi står overfor tøffe valg i dagens situasjon, sier Aruajo.

Foran oljeeliten gjorde toppsjefen det riktignok klart at han heller ville benytte talertiden til å snakke om mulighetene.

- Vi har det siste året fokusert mer på undervannssystemer og feltdesign. Det er et stort potensial for kutt i industrien, sier han.

Ifølge Aker Solutions-toppsjefen er «standardiseringen nøkkelen til å få ned kostnadene i industrien».

- Innovasjon er bortkastet hvis du ikke setter det inn i dagens markedssituasjon. Vi må få ned kostnadene. Vi må endre hvordan vi ser på felt og måten vi jobber sammen. Helt fra starten av et prosjekt må vi forsøke å få ned «break even», sier Araujo.

Han trekker blant annet frem gigantfeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen som et eksempel.

Ventet nedbemanningsbølge

Samtididig er det varslet en ny nedbanningsbølge som vil ramme hele bransjen - og ifølge Norsk Industri føre til økt arbeidsledighet her i landet.

Tirsdag gjorde Aker Solutions det klart at selskapet ikke kan garantere at det er ferdig med å kutte. Onsdag kom nyheten om at ConocoPhillips, en av verdens virkelige oljegiganter som sliper sparekniven, planlegger å kutte 10 prosent av arbeidsstyrken.

Blant deltakerne på Pareto-konferansen er Lars Peder Solstad er administrerende direktør i Solstad Offshore. Tidligere i år informerte han sine 1.600 ansatte om at 300 vil bli sagt opp, som en følge det lavere aktivitetsnivået i oljenæringen.

- Jeg kan aldri utelukke flere runder,  vedgår han overfor DN onsdag.

- Vi tror det er flere år foran oss med dårlig marked. Det er nok ikke grunn til å være optimist før i 2018.

Aruajo i Aker Solutions hadde følgende å si om oljeprisen onsdag:

- Alle forsøker å spå oljeprisen. Jeg skal ikke gjøre det, men jeg forventer at oljeprisen kommer opp, fordi dagens nivå ikke er bærekraftig.

Følg oljeprisen på DNs børs og markedssider

Se DNs Bård Bjerkholt: - Ikke utenkelig at turnuse også står for fall

- Ikke utenkelig at turnusen også står for fall
Dn´s kommentator Bård Bjerkholt mener utgiftene i oljenæringen må ned.
03:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.