Pareto-gruppen fikk et resultat etter skatt på 895 millioner kroner, mot 940 millioner i 2013.

Bokført egenkapital vokste fra nærmere fem milliarder til vel 5,8 milliarder kroner, mens driftsinntekterne var på 2,5 milliarder kroner.

Dette er på linje med året før, melder selskapet i en melding.

Ikke overraskende kommer størsteparten av inntektene, vel 60 prosent, fra meglerhuset Pareto Securities. Omsetningen i meglerhuset endte på 1,5 milliarder kroner, med et resultat før skatt på 466 millioner kroner.

Gründer og hovedeier Svein Støle (51) i Pareto sier til DN at han er godt fornøyd med resultatet og utviklingen i fjor.

- Til tross for fallet i oljeprisen synes vi aktiviteten i de aller fleste virksomhetsområdene våre var god. Vi har jo i mange år jobbet med å internasjonalisere oss, både når det gjelder produkter og kunder.

Ikke upåvirket

Dette mener Støle er viktig for å sikre selskapets posisjon i fremtiden ettersom kapitalmarkedene i stadig større grad blir globale.

- Uten en stor internasjonal kontaktflate og distribusjonkraft er det vanskelig å gjennomføre store transaksjoner. Vi er fornøyde, men selvfølgelig ikke helt upåvirket av fallet i oljeprisen, forklarer Pareto-gründeren.

Han utdyper at det er mindre risikovilje og nyetableringer når oljemarkedet er usikkert og prisen fallende.

- Det er en litt annen type arbeid nå når oljeprisen er fallende eller stabil på 60 dollar, enn om den er stigende.

Støle peker på at inntekter fra andre områder kanskje vil bli ekstra viktige en periode fremover.

- Inntekter fra den svenske virksomheten var for eksempel rekordhøye i fjor. Men når det er sagt, kommer de typisk norske næringene som olje, offshore, shipping og fisk til å være veldig store og viktige for oss også fremover.

Pareto-eieren mener dette er næringer som kommer til å fortsette å være store i fremtiden - med behov for finansielle tjenester.

- Så vi er ikke fryktelig bekymret for at det ikke vil være arbeid for oss selv om veksten og den optimistiske nyskapningen kanskje blir mindre en periode, mener han.

Ikke dramatisk

At oljebransjen fortsatt inneholder mange muligheter for Norge er han ikke i tvil om.

- Jeg synes ikke dette er så veldig dramatisk. Skulle oljeprisen fortsette å falle, så vil det ha virkninger både for oss og norsk økonomi. Men vi skal nok overleve, sier Støle.

Han vil ikke spå om oljeprisen, men sier han er optimistisk på oljens fremtid.

- Oljeprisen vil antagelig stå høyere om fem år enn den gjør i dag.

- Det er landets mest interessante næring, antageligvis i hele vår levetid, legger han til.

 

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Kritisk til Kinas nye solkonge

- Vi er veldig optimistiske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.