Millionene renner ut av det norske oljeselskapet Statoil som faller på Oslo Børs mandag.

På én uke har selskapets verdi tapt seg med over 13 prosent. Nedgangen kommer i takt med oljeprisens stupt fra 37,22 til 32,93 dollar fatet.

Nå er meglerhuset Goldman Sachs bekymret for at den lave oljeprisen i kombinasjon med Statoils høye gjeldsgrad kan sette selskapets utbytte i fare.

DN skriver mandag at Høyres parlamentarisk nestleder Nikolai Astrup og partiets energipolitiske talskvinne Tina Bru sier styret i Statoil må revurdere utbyttepolitikken i selskapet.

Det er umusikalsk at aksjonærene ikke tar sin forholdsmessige del av byrden i dårlige tider når 5000 ansatte må, mener de.

BAKGRUNN: Vil stoppe utbyttefesten i Statoil dnPlus (+)

- Vanlig policy

Det er oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto uenig i.

Tvert imot ser han flere grunner til at det norske oljeselskapet skal fortsette å utbetale 23 milliarder kroner til aksjonærene, selv om Statoil tapte i underkant av 30 milliarder kroner de tre første kvartalene i 2015.

- Statoil konkurrerer om kapital fra investorer som kan gå til Shell - som ikke har kuttet i utbyttet siden andre verdenskrig eller Exxon som har økt aksjeutbyttet sitt helt siden 1960-tallet. Statoil har denne utbyttepolitikken fordi den typen selskaper som Statoil er, gjør nesten hva som helst for å opprettholde utbyttet, forklarer Omdal.

Han legger at norske Statoil har brukt de siste 15 årene på å bevise at de «er som andre» oljeselskaper. Kutter de i utbyttet nå, vil det påvirke selskapets rennomé, ifølge Omdal.

- Statoil har blitt priset høyere relativt enn europeiske selskaper i forhold til inntjeneing og resultat. Det er et resultat av at de har vist at de er et "normalt" oljeselskap. Kutter de før alle andre, kan det få konsekvenser, sier Omdal.

Med dagens oljepris er det kun et tidsspørsmål før industrien må gjøre noe med utbyttene sine.

- Men Statoil ønsker ikke å være de første som gir etter, forklarer han.

Nødvendig effektivisering

Statoils økonomi er god nok til å tåle honorarutbetalingen noen kvartaler til, ifølge Pareto-analytikeren. Han mener det står bedre til enn hva som er kommet frem.

Til neste år har selskapet estimert investeringer for 120 milliarder norske kroner.

- Det er ikke slik at Statoil har stoppet helt opp, sier han.

Blant annet har selskapet igangsatt flere prosjekter med «break-even» på 40 dollar fatet. At Statoil selv tror på høyere oljepriser, er én av årsakene til at utbyttet på 23 milliarder opprettholdes, mener Omdal.

- Selskapet har fortsatt bra kredittrating og utbyttet er kvartalsvis. I hvert kvartal utgjør utbyttet cirka seks milliarder kroner, legger Omdal til.

Han ser heller ikke hvorfor aksjonærene til Statoil skal ofre seg for at selskapet skal «slippe» å si opp ansatte. Problemet er ikke kapitalen, men ulønnsomme investeringer, mener Omdal.

- Man kan spørre seg om det ikke er rom for effektivisering i Statoil også. Det skjer til dels brutale kutt andre steder. Hvis selskapene skal bli mer effektive fremover er det ikke helt urimelig at også Statoil må tilpasse organisasjonen, sier Omdal som minner om at det er AS Norge det meste av utbyttet går til.

Johan A. Olaisen, leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice.
Johan A. Olaisen, leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice. (Foto: Fredrik Solstad)

- Ikke bærekraftig

Leder for ABG Sundal Colliers analyseteam på olje og oljeservice, John Olaisen, mener dagens nivå på Statoil-utbyttet ikke vil være bærekraftig på lengre sikt.

- Nå er det økt sannsynlighet for at de kutter i utbyttet ettersom presset øker. Blir oljeprisen liggende under 50 dollar, vil gjelden stige mye og balansen bli strukket. Det er ikke bærekraftig. På ett eller annet tidspunkt må de kutte, mener Olaisen.

Da vil en halvering av beløpet vil være på sin plass, ifølge analytikeren. Skjer det, vil Statoil kunne bli i stand til å foreta oppkjøp eller gjennomføre investeringer som de ellers ikke vil hatt råd til.

- Det gir økt fleksibilitet til å gjøre investeringer nå når det er mulig å gjøre ting billig, sier Olaisen til DN.

At Statoil-aksjen sannsynligvis vil falle kraftig den dagen et utbyttekutt offentliggjøres, vil selskapet tjene inn, mener han.

- De vil få betalt over tid for å gjøre de ritkige tingene. Hvis de gjør noe fornutfig med de pengene istedet, vil de bli belønnet, sier Olaisen som mener det «rett og slett» er fornuftig å investere nå.

- Etter all sannsynlighet vil markedet balansere seg om noen år, begrunner han.

 

Les også: - Ikke lenge før det lyser et 20-tall på skjermen

Bostyrer skrotet hele hytteinventaret

Frykter inflasjonssjokk

 

Se DNtv:

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest:

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.